Pravidla sekáče aneb Umění nakupování z druhé ruky

Móda 21. ledna 2017

Nakupování věcí z druhé ruky neznamená nižší společenský status. V secondhandech, na blešácích a v bazarech nakupují módní redaktoři, celebrity i modelky.

Oblečení z druhé ruky miluju od puberty, ačkoli se mi od té doby změnil vkus i motivace k mým „bleším“ nákupům. Sekáč dnes není znouzectnost, ale mj. součást „uvědomělého konzumu“, protože koupí použitého zboží zpomalujete neekologický koloběh oděvního průmyslu. Nehledě na to, že za zlomek ceny můžete pořídit trendové a originální kousky.

Lovci pokladů

První krok k úspěšnému „lovu pokladů“ je: vědět, kde lovit. Vedle nešlápnete v secondhandech v menších městech nebo v „pojízdných“ venkovských sekáčích. Poptávka tam totiž není tak velká a vy máte větší šanci získat opravdový unikát. Ve větších městech doporučuji například řetězec Textile House, který během měsíce zboží postupně zlevňuje – od padesáti procent až po patnáct korun za kus.

Nepleťte si pojmy sekáč a vintage. Vintage butiky nabízejí už předvybranou selekci kvalitních a často návrhářských kousků od dvacátých let po osmdesátky. Jde o opravdové perličky, které znalí nákupčí pečlivě vybírají a pátrají po nich. V takových buticích pak za vybraný kousek zaplatíte i vyšší částku. V secondhandu se tímhle pomyslným lovcem pokladů stáváte vy sami.

Také je dobré vědět, co chcete, ale zároveň mít oči otevřené. Z vlastní zkušenosti vím, že když se upnu na nějakou věc, tak ji jako na potvoru v sekáči ne a ne najít. Je to jako Murphyho zákon. Vyplatí se mít přehled, co váš šatník potřebuje, a nekupovat zbytečnosti, i když na druhou stranu je na sekáčovém nakupování jedna z nejlepších věcí právě překvapení z nečekaného objevu. V sekáči je nejlepší pořizovat dva typy věcí – trendové kousky, které vezmete jen párkrát na sebe, a kvalitní basic kousky, které si v šatníku budete hýčkat. První kategorie je ideální, pakliže vás baví především revivaly trendů, ať už jde o bokové džíny, saténové bombry, osmdesátkové pestré košile...

Originály bývají o dost zábavnější než aktualizované modely z řetězců, a navíc budete mít dobrý pocit, že tolik nezatěžujete planetu a utratíte míň peněz. Kategorie druhá bývá často o náhodě. Jak dlouho jste třeba hledali ideální džíny nebo kašmírový svetr? Na obojí můžete narazit v sekáči, chce to ale trpělivost. Nestyďte se ani pořádně si pohrabat v koši se zbožím v akci, často tam na dně můžete najít nečekanou perličku. Dalším důležitým faktorem je čas.

Dopřejte si ho

Projděte si celý sekáč, všechno, co se vám líbí, si ovšem zkuste a zvažte, jestli ty úžasné sedmdesátkové šaty za dvě stovky a o dvě velikosti větší opravdu přešijete podle vlastní představy (jestli jako já víte, že ne, nekupujte si je, ale radši dejte echo kamarádce, o které víte, že jí budou sedět). A na co jsem jako letitý lovec pokladů nejvíc pyšná já? Tak třeba na originální šátek Hermès za 15 Kč z blešáku Kolbenova nebo na neskutečně padnoucí boyfriend cut džíny Calvin Klein, které byly ještě s cedulkou a stály mě 50 Kč. Tak hodně štěstí a lovu zdar!