Co je to normcore? Možná vás to překvapí

normcore
Jerry Seinfeld a Barrack Obama
Móda 28. července 2014

Nepotřebujete oblečení, abyste udělali dojem. Tedy ne, že byste měli běhat nazí. Ale to, co máte na sobě, není důležité. A proto si oblékněte něco nenápadného. Obyčejné věci, ve kterých budete vypadat jako jeden z milionů. O tom je totiž módní styl normcore.

Hlavně nenápadně! To je zásada číslo jedna. Normcore znamená nelišit se, nevyčnívat, prostě splynout s davem. Hm, to by nám Čechům mohlo jít, vždyť v tom máme dlouholetou praxi...

NORMÁLNÍ JE BÝT NORMÁLNÍ

„Je to pravda odvěká, šaty dělaj člověka,“ zpívali kdysi Voskovec a Werich. A tak to dnes i většinou je. Pankáče, hipstera nebo rockera poznáte během pár vteřin. A taky toho, kdo na oblečení zvysoka kašle. Právě tak by si totiž mohl našinec představit příznivce stylu normcore.

Protože podobný trend jsme vlastně vynalezli už za totality, kdy průměrnost a uniformita kralovaly ulicím všech českých měst – ovšem nikoli proto, že by to bylo módní, ale protože tak nějak nebylo zbytí. A navíc to bylo v souladu se státní ideologií.

Čili nikoli. Tehdy to nebyl normcore. Už jen proto, že základem tohoto nového stylu je denim neboli džínovina, a ta se tehdy dost špatně sháněla. Kromě džín nosí normcoristé (normcorané, normcoreři?) jednoduchá trička, flísové mikiny a bundy, košile, tenisky, kšiltovky – prostě samé praktické věci, které na sebe může hodit jak sedmnáctka, tak důchodce. Žádné výstřední střihy, detaily ani barvy, a hlavně proboha nic trendy! Cílem je vypadat naprosto anonymně.

ZEMĚ ŠEDÝCH MYŠEK

Představte si svět, ve kterém by se všichni oblékali stejně nevýrazně. Studenti, dělníci, intelektuálové, filmové hvězdy, účetní i politici. Nic by navenek nenaznačovalo osobnost člověka. Ta by se ukázala až v jeho chování a jednání. Normcore možná odstartovala právě taková vize. Je to už více než deset let, kdy spisovatel vědecko-fantastických románů William Gibson poprvé načrtnul, jak by měl takový nositel stylu normcore vypadat.

nenapadně

Normcore, značka hlavně nenápadně!

foto:

Co nosí vyznavači normcore:

  • KOŠILE: džínové nebo kostkované
  • KALHOTY: jednoduché džíny bez ozdob, kraťasy, bermudy nebo tepláky
  • TRIČKA: volná s nápisem
  • SVETRY: roláky, mikiny a vestičky
  • ČEPICE: sportovní, kšiltovky, nejlépe reklamní
  • BUNDY: flís, plátno, hlavně praktické
  • BOTY: sportovní, tenisky (nejlépe New Balance, Adidas, Nike), sandály, pantofle (Birkenstock, Crocs)
  • BARVY: tlumené odstíny modré a zelené, šedá, černá, bílá
  • ZNAČKY: věci z hypermarketů, Crocs, Levi's, Gap, sportovní značky, ale nikoli ty, co zrovna letí

Hlavní hrdina jeho novely Pattern Recognition má na sobě: „Černé tričko s límečkem od Fruit of the Loom, lehký svetr do véčka a volné Levisky č. 501, přičemž všechna loga jsou pečlivě odstraněna.“ Tenhle obrázek inspiroval newyorskou agenturu K-Hole, která se zabývá módou a trendy.

Termín normcore poprvé použila 19. října 2013. „Normcore netouží po tom odlišit se. Naopak. Je to způsob, jak zapadnout,“ říká pětadvacetiletá spoluzakladatelka agentury Emily Segal. „Lidé už mají dost věčného tlaku na výjimečnost. Už jsou unavení.“

JEN PRO SILNÉ OSOBNOSTI

Normcore říká: „Mám duši a inteligenci. Jsem jedinečný a nepotřebuji to vytrubovat do světa.“ Je to styl, který předpokládá pevné přesvědčení a velkou sebedůvěru. Jeho ikonami jsou například dnes už zesnulý podnikatel Steve Jobs, komici Jerry Seinfeld a Larry David, britský vicepremiér Nick Clegg, britský dobrodruh, milovník přírody a průvodce mnoha filmových i jiných expedicí Ben Fogle nebo americký prezident Barack Obama v civilu.

Ženy inspirují mimo jiné vnučka královny Alžběty II. Zara Tindall či zpěvačka Lana Del Rey. Ti všichni zvládají roli hochů či holek odvedle přímo dokonale.

„Nechceme být trendy, kašleme na pomíjivý svět módního průmyslu,“ volají vyznavači normcore stylu. Jenže nebyl by to módní svět, aby z antitrendu nevytvořil honem rychle trend – a tak se z okázalé průměrnosti už pomalu, ale jistě stává nový módní hit.

normcore

Lana Del Rey

foto:
normcore

Zara Tindall

foto: