Zamilujte se do placek! Vypadají krásně a vaše nohy je budou milovat!

Móda 6. června 2017

Je spousta důvodů, proč se tuto (a každou následující) sezonu zamilovat do bot bez podpatku!

Boty s vysokými podpatky pro mě od dětství symbolizovaly přerod školačky v mladou ženu. Jako malá jsem si tajně zkoušela máminy svatební lodičky a pečlivě nacvičovala vznešenou chůzi hodnou princezny. Pak přišly taneční a moje první boty na podpatku a já zjistila, že dospělost může někdy pěkně bolet. A taky, že jestli chci v životě daleko dojít, spíš se mi to povede v plátěných converskách.

REVOLUCE NEJEN V MÓDĚ

Boty bez podpatku od svého vzniku ušly dlouhou cestu. Balerínky vyrobené ze zapletených listů papyru, ozdobené drahými kameny, nazouvala na svá chodidla již egyptská královna Nefertiti (13. stol. př. n. l.). Starověký Řím si pak pro své výpravy napříč Evropou i do koloseí oblíbil sandály vázané kolem lýtek s podešví z tlusté žně, které v jejich současné podobě známe jako gladiátorky. Jak ubíhala staletí, praktičnost rovné podrážky využívali i středověcí rytíři se svými sličnými dámami. Jejich vládu napříč impérii přerušila až francouzská královna Kateřina Medicejská, když kvůli svému malému vzrůstu v roce 1533 zahájila módu podpatků, aby budoucímu choti i poddaným cestou k oltáři připadala vznešenější. Od té doby značila výše podpatku i výši společenského postavení.

Rovná podrážka se vrátila až o dlouhé tři a půl století později společně s heslem: Rovnost, volnost, bratrství. Francouzská revoluce tehdy odsekla aristokracii od dlouholeté vlády a jedny z posledních podpatků, jež se staly symbolem mocenské povýšenosti, obula Marie Antoinetta cestou ke gilotině. Praktičnost placatých podešví se ukázala jako stěžejní i během průmyslové revoluce. Ve věku páry, kdy se svět začal zrychlovat, netoužil nikdo zůstat pozadu na nepohodlných podpatcích.

Pro moderní módní historii je ale stěžejní rok 1957, kdy si své oblíbené balerínky obula k černým capri nohavicím a oversized slunečním brýlím vycházející star Hollywoodu Audrey Hepburn. Velkou fanynkou pohodlných a přitom elegantních bot byla i někdejší první dáma Ameriky Jackie Kennedy, která chic balerínky milovala dokonce natolik, že si od svých oblíbených návrhářů nechala každý měsíc zasílat nové páry. Šedesátá léta si pak bez balerínek, polobotek a mokasín málokdo dokázal představit. Se začátkem sedmdesátých let a cestou na Měsíc pak společnost zatoužila chtít být blíž ke hvězdám a vysoké podpatky opět začaly hrát prim.

  • PROČ JE PROSTĚ MUSÍTE MÍT?
  • Abyste si užili volnost pohybu – můžete jít jak rychle i jak dlouho chcete, a dokonce si z toho i radostí povyskočit.
  • Jste všude včas, a pokud ne, rozhodně za to nemůžou vaše boty.
  • Málokdy vás bolí nohy.
  • Můžete mít klidně hlavu v oblacích, protože nohama budete vždy pevně na zemi!

MÓDNÍ RESTART

Definitivně se rovné podrážky na scénu vrátily díky emancipovaným kreativním ředitelkám vyhlášených módních domů (Phoebe Philo, Miuccia Prada, Stella McCartney), které svými kolekcemi posílaly zákaznicím jasnou zprávu: nenechte omezovat svou volnost a staňte se rovnocennou součástí mužského světa! Od té doby začaly být absolutní nutností v každém dobře vybaveném botníku nejen něžné a dívčí balerínky, ale i dámské verze typického pánského obutí – polobotek, mokasín, pérek a tenisek. Do „placek“ se během chvíle zamilovaly celebrity i trendsetterky. Převrat v obuvnickém průmyslu pak definitivně potvrdily do posledních trendů oblečené davy fashion editorů a bloggerů během týdnů módy v New Yorku, Londýně, Miláně i Paříži. Zatímco jeden rok byly vysoké podpatky neodmyslitelné, další už znamenaly skoro módní faux pas.

JAK JE NOSIT?

Nízké podrážky jsou stále velmi osvěžujícím módním prvkem a mají zázračnou moc udělat cool záležitost z prakticky každého outfitu. Máte ve skříni zapomenuté malé černé? Pořiďte si k nim pár kvalitních balerínek, a na party bezpochyby vyniknete (a nejen tím, že místo špatně maskované bolesti z vysokých podpatků budete mít na tváři úsměv). Tenisky se pak skvěle hodí nejen k boyfriend či slim džínům, ale skvěle doplní i neformální letní šaty. A mokasíny ani polobotky nutně neznamenají pouze byznys, i když nejlépe vyniknou právě u jednoduchých androgynních střihů.

JAKÉ KOUPIT?

Vybrat si mezi botami s rovnou podrážkou jen jeden pár je těžký úkol, možností je totiž přehršel. Jsou ale jistá pravidla, která výběr zjednoduší. Bohyním s dlouhýma a štíhlýma nohama sluší jakýkoli model. Smrtelnice pak své nohy nejlépe předvedou ve světlých barvách a opticky je prodlouží modelem s ostrou koktejlovou špičkou. Pozor ale na pásek kolem kotníku – čím subtilnější, tím lepší.

  • Co se balerínek týče, klasické modely jsou šité z jemné kůže a vyplatí se investice do kvalitního kousku. Jedny z nejlepších v přijatelné cenové relaci nabízí značka Repetto, nicméně dobré kousky prodává i Topshop či Zara.
  • Tenisky, resp. plátěnky, jsou tou nejlepší sportovní obuví na léto. Neprohloupíte, když si pořídíte klasiku od značek Converse, Vans, Keds nebo Superga.
  • U mokasínek a polobotek je kvalitní kůže absolutní základ. In jsou ty v přírodních odstínech i v nepřehlédnutelných metalických tónech, jež z klasického modelu udělají trend číslo jedna. Připlatíte-li si za pár od Jimmy Choo, Church’s nebo Alexander Wang, nebudete litovat.
  • Sandály většinou plní funkci sezonního kousku, takže vezměte na vědomí, že tento rok letí výrazné barvy, proužky i květinové vzory.
  • Espadrillky, tj. plátěné pohodlné boty s podešví z jutového provazu, které původně z praktických důvodů obouvali rybáři na pobřeží Středozemního moře, v posledních sezonách díky Karlu Lagerfeldovi přesídlily i do ulic metropolí. Pokud si vyberete ty od značky Toms, získáte nejen skvělé boty, ale jeden pár zároveň poputuje pro dítě z třetího světa.
  • Zapomenout nesmíme ani na ty, jejichž životem je rokenrol – jistě už doma mají pár od Dr Martens. Milovníky sportovní módy jistě nenechá klidnými česká značka Botas 66 a ti, kteří prostě milují pohodlí, ocení, že velký comeback zažívají pantofle Birkenstock.