Přijďte si zajezdit! Nebo rovnou trošku dobrovolničit

Příběhy 4. listopadu 2012

Jestli máte trošku času navíc, tak třeba budete chtít pomoct někomu, kdo to fakt potřebuje. Večer se pak totiž člověku s takovým pocitem skvěle usíná. Náš tip je sdružení Zajíček na koni, v němž najdete… no, zajíčky na koni.

Zajíčci jsou v tomhle případě děti, co potřebují pomoct. Kdo nezažil ten zázrak, jak pomáhá rozvoji fyzických i duševních schopností zvíře, ten snad ani neuvěří. Právě to ale viděly na vlastní oči zakladatelky sdružení.

zajici postizeny

Mazlení s koněm dokáže prozářit den každému! A děti se takových zvířat nemusí vůbec bát.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Tři sestry

„Jsme tři sestry – já, Maruška a Markéta, která je výkonnou ředitelkou sdružení. Maruška má Downův syndrom kombinovaný s autismem, a když byla malá, tak vůbec nechodila. Mamka ji ale zkoušela brát ke koním a sestra začala po sérii hipoterapií chodit. To se skutečně rovnalo zázraku,“ vypráví Veronika Náměstková.

„Pak jsme se přidaly i my dvě s Markétou a začaly jsme jezdit všechny tři. Přikoupily jsme další koně a zanedlouho, v roce 2004, přišla Markéta s myšlenkou, že bychom mohly pomáhat i ostatním hendikepovaným dětem. Takové jsou prvopočátky Zajíčka.“

zajici cviceni

Koně ve sdružení Zajíček na koni jsou trénovaní tak, aby na nich mohli jezdit nejen zdraví, ale i nemocní. A taky se protáhnout.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Nejen zábava, taky práce!

Jméno sdružení vzniklo víceméně náhodou, ale sedí. „Zajíček je jako náš klient. Je to malé, trochu ustrašené, ale veselé a hravé zvířátko, a kůň je jeho velký kamarád, který se o něj stará. Původně to byl pracovní název, ale ujal se do té míry, že jsme ho už neměnily,“ vysvětlují zakladatelky. Výčtem jejich aktivit by se dal popsat celý internet, takže to trošku zestručníme: Nabízejí program pro postižené, sociálně znevýhodněné i zdravé děti a dospělé, který jim pomáhá nejenom hezky prožít čas, ale taky se v ledačems vylepšovat. Takže třeba letní tábory, víkendové pobyty, nebo dokonce práci.

Když totiž zavítáte odpoledne do kavárny Louvre na pražské Národní třídě, můžete si nechat přinést občerstvení od obsluhy v zelené zástěrce. Na ní uvidíte logo zajíčka a nápis „handicapped employee“, tedy hendikepovaný zaměstnanec. Nepůjde o nikoho jiného než o mladého člověka, kterému práci v kavárně zprostředkovali právě tihle Zajíčci.

zajíci arte

Kromě jízdy na konic se děti na akcích sdružení zabývají tím, co všude jinde: hraním, cvičením nebo vyráběním krásných věcí. A ještě jim to pomáhá.

foto:
zdroj: Vlasta.cz

Co všechno umějí

Na fotkách vidíte, jak vypadá takový zajíčkovský tábor v Bučovicích u Votic. Tenhle byl určený pro děti z Klokánku – jak určitě víte, to je projekt Fondu ohrožených dětí. Dělají, to co se na táboře dělá: sportují, baví se, hrají táborové hry.

Navíc mají třeba arteterapii nebo právě jízdu na koni. Kromě letních pořádá Zajíček i zimní tábory, během podzimu a jara ve spolupráci s přilehlou Stájí Artuš také víkendy v sedle, terapeutické jízdy na koních, tvořivé dílny, odpolední akce pro děti nebo třeba i francouzštinu pro mrňouse.

Vaše koruny pomůžou

„Kdykoli za námi ale můžou přijet individuální klienti,“ doplňuje Veronika. „Pořádáme víkendy i pro zdravé děti a dospělé. Hendikepované děti za jízdy neplatí, zdraví lidé ano.“ Hodina s koníkem v přírodě přijde na 250 korun, tři čtvrtě hodiny v jízdárně 300 korun a vodění s dítětem v sedle stojí pětikorunu za minutu.

Pro každou věkovou i jinak nárokově dělenou skupinu je k dispozici speciální kůň. Od malých poníků, kteří jsou jen o málo větší než bernardýn, až po velké koně, kteří vozí děti s váhou do osmdesáti kilogramů.

Žádný strach, koně jsou zvířata mírná a mají za sebou dlouhý výcvik pro práci s postiženými dětmi. Jízdu zvládla i redaktorka Vlasty Václava a fotograf Martin, fakt!

**Nalákali jsme vás k návštěvě, nebo byste třeba chtěli pomoct? Nepotřebujete umět nic zvláštního, stačí mít chuť. Není potřeba mít nějaké zvláštní znalosti a dovednosti. Vítaný je každý, kdo chce pomáhat a má rád přírodu a děti. Můžete vodit koně, asistovat při arteterapii, sportovních hrách, ale i přiložit ruku k práci kolem statku v Bučovicích.

Mrkněte na www.zajiceknakoni.cz.