Proč být jen čtenářka? Buďte autorka!

Příběhy 12. května 2012

Jestli ráda brouzdáte po netu a zapojujete se do diskusí a soutěží, postupte na vyšší příčku: vytvořte si svoje vlastní stránky. Třeba i vyděláte.

„Znělo mi to jako z nějakého filmu o letu na cizí planetu – založit si vlastní stránky,“ říká pětačtyřicetiletá Ilona. „I když jsem jako úřednice zvyklá v práci pracovat s počítačem, v podstatě jsem byla ráda, že ho umím zapnout, vypnout a něco málo mezi tím. Jasně, dělám si legraci - ale jenom trošku.“

Nejsem ajťák, pletu svetry

Ilona v zaměstnání absolvovala několik počítačových kurzů, ale stejně jí to všechno pořád připadalo nějaké složité. Hlavně proto, že přednášející odborníci zapomínali, že jejich posluchači nejsou „ajťáci“, tedy lidé pracující v oblasti informačních technologií, ale běžní smrtelníci.

„Používali slova a hlášky, kterým polovina lidí v kurzu nerozuměla. A pak se ještě divili, jak to, že to pořád nechápeme,“ stěžuje si Ilona.

Pak ji ale začal bavit Internet. Ráda si procházela stránky o vaření, cestování a ručních pracích. Taky začala nakupovat na slevových a aukčních serverech. Najednou jí došlo, že s počítačem umí pracovat víc, než si původně myslela – vždyť třeba sama dokázala na aukcích prodat pár svých ručně pletených výrobků!

V tu chvíli ji napadlo, že když se najde někdo, kdo její originální svetry koupí, možná by se tím dalo občas trochu přivydělat. Ne moc, nepotřebuje se takhle živit. Ale kdo ví, jaké jsou platy malých úředníků, ten chápe, že každá koruna navíc je dobrá. Jenže kudy na to? Asi by to chtělo vlastní prezentaci, stránky, kde by nebyla jedna z tisíců, ale sama za sebe...

pletení

Jsem šikovná na ruční práce. Proč to neprodat?

zdroj: www.thinkstock.cz

www.domenazakorunu.cz

Jen žádné složitosti! Takže na www.domenazakorunu.cz.

zdroj: Archiv firem

Vlastní firma za pět minut a za kačku

Začalo jí to vrtat hlavou. Vůbec neměla ponětí, kudy na to. Projela nabídky firem, které chystají webové stránky. Ale připadalo jí to překombinované a drahé. Obzvlášť, když návrat peněz je nejistý. A hlavně: bála se, že ani nebude chápat, o čem ti lidé z počítačové firmy vůbec mluví. Už svoji myšlenku na vlastní stránky s ručními pracemi chtěla vzdát, když objevila www.domenazakorunu.cz.

„To bylo přesně to, co jsem potřebovala - jednoduchý, skoro až primitivní způsob, jak si zařídit svoje internetové stránky úplně sama a doslova za kačku.“

Založit je jí trvalo asi pět minut. „Opravdu jsem to zvládla, a dokonce bez pomoci svých pubertálních synů. Ještě to trochu doladím a už zbývá jenom vyrobit dost svetrů a šál na to, abych mohla stránky opravdu spustit. Přes léto si určitě napletu zásobičku zboží na zimní prodej,“ plánuje Ilona a těší se, jak se její internetový obchůdek podaří zprovoznit.

A že ji tenhle virtuální svět baví čím dál víc, uvažuje i o vlastním blogu: „Viděla jsem na www.domenazakorunu.cz možnost založit si i svoji osobní stránku. To mě láká. Vždycky jsem byla šikovná na ruční práce, ale myslím si, že umím i obstojně psát. Teď, když už synové nepotřebují tolik péče, možná bych si našla čas i na tenhle svůj koníček. Bylo by to prima odreagování a snad bych si našla i své čtenářky.“

žena počítač

Udělat webové stránky byla hračka