Příběh naší kolegyně: Slunce zkrátilo mamince život

Příběhy 13. května 2012

Letos to vyšlo tak, že v neděli je Den matek a v pondělí Evropský den melanomu. Pro šéfredaktorku webu Kafe.cz Janu Divišovou smutná kombinace.

Mám po mamince (mimo jiné) důlek ve tváři, když se usměju, a moji synové ho zdědili taky. Zrovna jsme to tuhle řešili nad její fotografií, kterou mám vystavenou doma. Je to ta fotka, co držím na úvodní fotce tohoto článku.

A pokud se ptáte, co mě vedlo k rozhodnutí nechat se před časem vyfotografovat s maminčiným portrétem v této pozici, tak jeden slib, který jsem dala mámě v nemocnici.

Jana Divišová

Po mámě mám důlek v tváři, když se usměju...

zdroj: Archiv

O její nemoci jsme spolu mluvily tak otevřeně, jak jen to ve stále tíživější situaci bylo možné. Mimochodem - maminka byla statečnější než já. Ale to platilo vždycky... Jednou na nemocniční chodbě přišla řeč na mou práci a vliv, který přes ni mohu na spousty lidí mít. Tehdy jsme se s mámou dohodly, že kdo bude chtít vyslechnout varování, tomu ho mám předat.

Takže… Pokud dál nechcete číst, dál máte v plánu opalovat se bez patřičné ochrany nebo pravidelně navštěvovat solária, nečtěte. Protože tenhle příběh má smutný konec:

Moje maminka podlehla nejzhoubnější formě rakoviny kůže – melanomu, který jí bohužel diagnostikovali pozdě.

Co se pamatuji, mívala spoustu pih, na pravidelné kontroly však nechodila. Až jedna piha na rameni změnila barvu i tvar a odstartovala dlouhé trápení. Začal boj o život. Trval dva roky a jeho součástí byla náročná operace a léčba injekcemi interferonu, které nám daly k dispozici alespoň několik měsíců společného života navíc.

Původ problému nebylo vůbec složité určit: jako překrásná a milá letuška ČSA se máma pravidelně dostávala do cizokrajných zemí, kde se s kolegy často opalovali. Tehdy se ještě létaly takzvané „linky“, to znamená třeba i čtrnáct dní například v exotickém Singapuru, nádherné pláže, sluneční lázeň… Nevěděli, že riskují, v sedmdesátých letech se nic takového neřešilo. Nemoc udeřila o dvacet let později.

A to je všechno…

slunce

Slunce život dává. Ale taky bere. Není potřeba panikařit, zároveň však nepodceňujte jeho paprsky a patřičně se chraňte.

zdroj: www.thinkstock.cz

Přeci jen ještě něco:

  • Maligní melanom stále zůstává jedním z nejčastějších zhoubných nádorů. V České republice na něj ročně zemře kolem 300 osob. Přitom je nejsnáze zjistitelným nádorem!
  • Akce Evropský den melanomu vznikla, aby upozornila na rizika této choroby. Nechte si v jeho rámci 14. května zdarma vyšetřit mateřská znaménka. Podrobnosti a seznam pracovišť zapojených do této akce najdete na www.dermanet.eu.
  • Ale za svým kožním lékařem můžete přijít kdykoli. Raději desetkrát zbytečně než jednou pozdě...