Nerozhodná Radka: Ničil mě pitím, teď by chtěl zpátky

Příběhy 17. ledna 2013

Kdo někdy žil s alkoholikem, ví, že je to závislost zničující pro celou rodinu. Radčin manžel pil a trápil tím ji i tři děti. Má ho vzít zpátky, když slibuje, že se polepší?

„Nevím, co mám udělat,“ říká Radka bezradně. „Kdybyste se mě zeptali před rokem, byla bych si jistá odpovědí, teď ale váhám.“

Už dva roky je se svým bývalým mužem rozvedená a opravdu jí trvalo dlouho, než se z jeho chování pod vlivem alkoholu vzpamatovala, proto by před rokem o jeho návratu ani chvilku nepřemýšlela. Čas jí ale přinesl pochybnosti.

„Důvodem k rozvodu bylo právě manželovo pití. Když jsme se seznámili, popíjel jenom společensky, jak se říká, když byla vhodná příležitost. Pak se nám ale postupně narodily tři děti, kterým je teď patnáct, třináct a šest let.

Vše se úplně zvrtlo po narození nejmladšího syna Mikuláše, kterého jsme si oba moc přáli. Bohužel, syn se narodil s těžkou oční vadou, a je téměř slepý. Byla to pro nás veliká rána. Tehdy manžel začal pít a během pár let se z něj stal těžký alkoholik.“

Touží se vrátit

Radka tak měla ke starosti o děti ještě stres s manželem, který situaci nezvládal. Proto se po dlouhém trápení rozhodla pro rozvod, i když jí to trhalo srdce. Ale pro sebe i děti chtěla hlavně klid.

„Asi se mu něco v hlavě přece jen rozsvítilo a začal chodit na léčení. Teď se ozval a moc prosí, aby se mohl vrátit. Po dlouhém rozmýšlení jsem souhlasila se schůzkou, a překvapilo mě, že je z něj opravdu úplně jiný člověk. Moc touží se ke mně a rodině vrátit, ale já opravdu nevím, jestli mu mám druhou šanci dát.“

Důležité otázky

Poprosili jsme za Radku o radu PhDr. Jitku Herlesovou z OB kliniky. Ta hlavně oceňuje Radku, která našla sílu postarat se o tři děti v tak těžké situaci, zvlášť když jedno je tak těžce postižené.

„A navíc měla odvahu dát manželovi jasně najevo, že musí se svojí závislostí bojovat. To vše prozrazuje, že je Radka velmi silná žena,“ říká psycholožka.

Radka by si podle ní měla ujasnit všechny pocity a myšlenky, které ji v souvislosti s bývalým mužem napadají. Důležité otázky k zodpovězení jsou třeba tyto: Co vůči němu cítíte? Měla jste, kromě alkoholu, vůči němu i jiné vážné výhrady?

Jaký byl jeho vztah k dětem? Jak dlouho se vám neozval? Jaký vztah vůči němu mají děti? A konečně – co byste si přála vy sama?

doktorka

Psycholožka Radce hodně pomohla.

zdroj: www.thinkstock.cz

Není kam spěchat

Psycholožka oceňuje i bývalého manžela – je statečné jít se léčit. „Bohužel, závislost na alkoholu je doživotní. A jedinou možností je trvalá abstinence,“ zdůrazňuje. „Pokud by mu Radka chtěla dát další šanci, rozhodně se musí s jeho souhlasem zkontaktovat s jeho ošetřujícím psychiatrem nebo psychologem.

Jako podporu znovuobnovení vztahu může využít i poradnu pro mezilidské vztahy, kam může docházet jak společně s manželem, tak se svými dětmi. Protože děti už jsou dost staré, budou se k dalšímu vývoji chtít také vyjádřit a jejich názor je třeba respektovat.“

Psycholožka ale Radce připomíná, že především není kam spěchat. „Pokud si svým bývalým manželem a jeho vztahem k alkoholu nejste jistá, dopřejte sama sobě čas. Nemusíte se o své budoucnosti rozhodnout hned teď nebo třeba do týdne.

Jako první krok můžete navrhnout, aby s vámi domluvil, jak se bude vídat se svými dětmi, pokud se chtějí vídat s ním. Vzhledem k vaší minulosti a tomu, co jste dokázala, jsem přesvědčená, že si se svým životem budete vědět rady, až přijde ten správný čas.“

A co si myslíte vy, měl by napravený alkoholik dostat šanci? Nebo Radka příliš riskuje klid svůj i svých dětí, když o jeho návratu uvažuje?