V životě jde především o zdraví a lásku

Příběhy 11. června 2013

Paní Dáša je přesvědčená, že na otázku: „Co je vlastně štěstí?“ existuje jednoznačná odpověď: „Zdraví“. Podle ní jen ten, kdo není nemocný, může být šťastný. Tahle drobná žena (48 let) o tom ví své.

Kdy jste si uvědomila, že máte zdravotní problém?

První příznaky kožní nemoci se mi objevily na předloktí bezprostředně po narození dcery. Nejprve jsem si myslela, že jde o nějaký ekzém. V té době jsem chodila hodně plavat. Žila jsem v domnění, že jsem chytila nějakou plíseň z bazénu. Když se mé problémy stupňovaly, navštívila jsem lékaře, který správně hned napoprvé diagnostikoval lupénku. Šupinky se mi z předloktí rozšířily na klouby ruky. Další ložisko jsem měla ve vlasech a na krku.

S čím jste se coby nemocná lupénkou musela potýkat?

Kromě toho, že jsem zažívala nepříjemné a mnohdy velmi bolestivé stavy svého těla, musela jsem si začít zvykat na nepříjemné pohledy lidí v okolí a také pro mě často nečekané reakce. Intolerance okolí mě stále dokola překvapovala a ničila víc než šupinatá a zčervenalá kůže.

Nemohla jsem na čele nosit cedulku s jasným vzkazem: „Nic ode mě nechytíte - ten ekzém, kožní vyrážka, šupinky kůže nejsou přenosné.“ Stačily pohledy, které se zaměřily na oblast, která se mi červenala, a už jsem byla sama sebou nejistá. Celý problém nabýval gigantických rozměrů, protože jsem pracovala v pohostinství – o to víc jsem usilovala o potlačení viditelných příznaků.

Kdo vám v té době nejvíce pomohl?

Obrovské plus jsem vnímala v tom, že můj manžel stál při mně. Často mi říkal: „Mám tě rád červenou a šupinatou“. Nicméně můj život se stal honem za tím, jak projevy lupénky zmírnit, potlačit, zneškodnit, zastavit…

Snažila jsem se získat o nemoci co nejvíce informací. Hodně mi to ulehčil internet. Vždycky jsem si něco nastudovala a pak jsem vše konzultovala se svojí kožní lékařkou. Dostala jsem se do stádia, kdy se můj život točil hlavně kolem léčení této nemoci.

To nezní moc optimisticky, vaše psychika asi dostávala na frak.

Na nemoc se sice neumírá, ale dokáže výrazně zhoršit kvalitu života. Já v tu chvíli věděla, že moje nabourané sebevědomí a psychický stres nemoc ještě zhoršují, ale nějak jsem si s tím neuměla poradit.

Opakované stresové situace, tím pádem i nedostatek spánku a další a další navazující potíže jsem nebyla sto dostat je pod kontrolu, bylo to jako krotit dvanáctihlavou saň. Lupénka můj život obrátila naruby. Až když jsem se dala psychicky do kupy, alespoň částečně, podařilo se mi ji udržovat v relativním klidu.

Jaká léčba se stala pro vývoj nemoci klíčovou?

Já sama jsem se od samého počátku onemocnění upínala k přípravkům z nekortikosteroidních látek a zaměřila jsem se vyloženě na přírodní léčbu. Dodnes využívám léčebných účinků ultrafialového záření (fototerapie) v kombinaci s hojivými mastmi, kterých jsem vyzkoušela opravdu hodně, od obyčejné vazelíny až po různé druhy konopných mastí.

Ale je fakt, že každému pomáhá něco jiného. Já dnes dávám jednoznačně přednost přípravku Kartalin, který je vytvořen právě na bázi solidolu a obsahuje výtažky bioaktivních látek obsažených třeba ve dvouzubci, heřmánku, eukalyptovém oleji, levanduli, medu, ale i v dalších přírodních zdrojích. V případě lupénky jde v podstatě o to, aby přípravek obnovoval hydro-tukové vrstvy pokožky a měl zvlhčující a promašťovací vlastnosti. Toto zadání plní všechny masti na bázi solidolu.

Jak se cítíte dnes?

Když je potřeba, poctivě nanáším mast na postižená místa, někdy i dvakrát denně. Ale mám i příjemná, bohužel krátká období, kdy jsou příznaky nemoci téměř neviditelné, a já můžu na chvíli promazávání vysadit. Tyhle šťastné životní úseky většinou netrvají dlouho, ale i za ně jsem vděčná. Cítím se víc jako žena. S používáním přípravku také souvisí charakteristická vůně, na kterou jsem si musela zvyknout, přijmout ji a najít takový parfém, který se s ní nebije. Stejně tak své nemoci přizpůsobuji styl oblečení, cítím se nejlíp v košilích s vyšším stojáčkem nebo límcem.

Ale uvědomuji si, že někteří lidé mají zdravotní problémy horšího kalibru. U lupénky jde v podstatě o to nestydět se a být v pohodě. Já sama mám milujícího muže, který se ode mě ani v těch nejhorších chvílích neodvrátil a vždycky mi dával najevo, že můj kožní problém je po stránce estetiky naprosto banální. Říká se, že každá věc, která se v životě přihodí, vám má něco sdělit. Mně se potvrdilo, že jsem si vybrala toho správného partnera pro život.

kartalin

Dáše s lupénkou kromě manžela pomáhá i tato mast - Kartalin.

Info o lupénce

  • Trpí jí asi 3-5 % středoevropské populace
  • V Čechách je to kolem 450 000 lidí
  • Jedná se o onemocnění na celý život, není infekční, nemůžete tím nikoho nakazit
  • Příčinou můžou být faktory psychologické (stres), fyziologické (spáleniny od slunce), infekční, toxické (alkohol, kouření), metabolické (cukrovka, štítná žláza) nebo ji spustí kontakt s alergeny
  • Lupénka nezkracuje život jako například onkologická onemocnění, ale zásadně mění kvalitu života