Ze života: Mrazivé líbánky

Příběhy 27. června 2015

Pokud si nejste jisti svým partnerem, vyrazte s ním
 na pár dní do divočiny 
a sáhněte si na dno. Pak budete vědět, co je zač, radí manželé Franckeovi. Sami si to zkusili a po svatbě letos vyrazili do Kanady na drastické líbánky.

Honza (31) a Petra (32) se z Jablonce nad Nisou vydali na Yukon Arctic Ultra. Jeden z nejextrémnějších ultramaratonů na světě. Je to závod zimní divočinou Yukonu, drsnou, ale nádhernou přírodou, kde vládnou vlci, krutá zima a společníkem je samota. Jde o nonstop závod, kdy si každý účastník táhne věci k přežití na saních. Petra se vydala na trať 160 kilometrů, startovala spolu s Honzou. „Plán byl ji v cíli, na sto šedesátém kilometru, obejmout a políbit a pak se vydat dál dokončit svoji trať dlouhou 750 kilometrů,“ líčí Honza. Nebudem vás napínat, závod se jim dokončit nepodařilo. Ale i tak si partnera vybrali dobře: stále jsou manželé.

Kolik lidí závod dokončilo?

H: Závod je to opravdu extrémní, takže účastníků není moc a dokončí ho málokdo. Na trať 160 kilometrů startovalo jednadvacet lidí, na 500 kilometrů šestadvacet a dokončili tři, a na 750 kilometrů startovalo jednatřicet lidí a dokončilo deset. Ta nejdelší trasa vede z městečka Whitehorse na sever do Dawson city.

Na něco takového musí být hodně tvrdý trénink.


H: Vytrvalý, dlouhý, pomalý a občas v nepříjemných podmínkách. Není vlastně potřeba až tak náročná fyzická příprava, nejdůležitější je psychika, a ta se trénuje hůř.

Co jste na těch saních táhli?

H: Všechno potřebné k přežití v divočině. Z povinných věcí třeba spacák do extrémních teplot, karimatku, vařič, lavinovou lopatku, pilku, lékárničku, bivakovací vak, jídlo na dva dny, píšťalku. Z nepovinných teplé péřové oblečení, dvoje boty, hřející polštářky na prsty, návleky přes boty nebo sněžnice.

Proč jste do cíle nedošli?

H: Protože Yukon ještě nechtěl, abychom se do cíle dostali. Zastavily nás zdravotní problémy, Petru kyčle a já zánět achilovek.


Neměli jste třeba omrzliny?

H: To ano, oba dva, lehké omrzliny na prstech a Petra i na stehně, které si přivodila během evakuace na skútru, ale nic vážného. Ta zranění kyčle a achilovky sice trvají doteď, ale jsou to pořád maličkosti oproti obrovským zážitkům, které jsme si přivezli.

Když tohle byly líbánky, představuju si, že jste se seznámili nejmíň na Everestu.

H: Kdepak, to bylo před dvěma lety za naprosto neextrémních okolností, za sluníčka, v teple na Máchově jezeře během triatlonového závodu, vlastně spíš večer na after party.

A žádost o ruku?

H: My jsme hodně velcí pohodáři, takže žádost 
o ruku probíhala v klidu v přírodě na pěkných vyhlídkách, a svatba byla zase pohodová na Mácháči, pro pár lidí, na pláži a naboso.

honza a petra franckeovi


Kdo z vás má vlastně ty bláznivé nápady jako Yukon? Kdo je větší cvok?


H: Nejdřív jsem netradiční dobrodružství vymýšlel já, a když pak Petra poznala, že největším bohatstvím jsou zážitky, tak se přidala a často vymýšlí ještě šílenější nápady.


P: Větší magor je asi Honza.


H: Petra ochotně všechno sdílí, tak těžko říct... Řekněme, že magoři jsme oba, každý za jiných okolností.


Mohli byste mít méně akčního partnera?


H: My bychom už jiného partnera než jeden druhého mít nemohli. Ale vztah obecně nezáleží na tom, co jeden či druhý dělá, ale jakou mají lidé pro sebe vzájemnou toleranci a pochopení.


Říkali jste, že při extrémních zážitcích se lidé dobře poznají.


H: Ukážou se všechny jejich vlastnosti, ty špatné
 i ty dobré. Yukon byl hodně emotivní. Vážně, pokud teprve přemítáte o partnerovi, vyrazte s ním někam do složitých podmínek. Pak si budete jisti tím, co je zač. Všechno, co tam poznáte, je důležité pro běžný život, a ten se navíc významně zjednoduší.


Proč se vlastně necháváte omrznout a uštvat?

H: Na to se těžko odpovídá... Každý, kdo něco podobného vyzkoušel, se na takových zážitcích stane svým způsobem závislý. Přináší nám to vzrušení a dobrodružství, je to jako droga, a jakmile pak spadnete do stereotypu všedního dne a běžného zaměstnání, přijdou abstinenční příznaky. A pak musíte za zážitky znova.


P: Někomu stačí procházka na horách, někdo ty hory musí zdolávat a někdo musí za polární kruh, to je jedno, pocit je stejný. Ale máme i jiné koníčky, Honza hraje na několik nástrojů a v kapele, oba dva děláme triatlon a hodně nás oba baví kultura.


Jaká je odměna za omrzliny?


H: Nejkrásnější je okamžik v čisté přírodě, kdy se stáváte její součástí a neřešíte nic jiného než jídlo, spánek a pohyb. Je to takový animální pocit, protože v každém z nás dříme zvíře, jen ho probudit.


Co až přijdou děti, budete takhle dobrodružně pokračovat?

H: Plánujeme aktivní a dobrodružný život i s dětmi, až je budeme mít. I naši kamarádi s dětmi pokračují v extrémních aktivitách, třeba že ne extrémně nebezpečných, ale pokračují. A čím jsou starší, tím víc.

P: Věk je jen výmysl lidstva, je jen na nás, kdy se rozhodneme být staří.