Vyberte si dům svého srdce

Psychologie 27. února 2012

Vaše duše se jako v zrcadle odráží ve vašem vysněném domě. Jak si představujete ten váš?

Útočiště v horách

Kdo jste: Statečné srdce

Každé ráno se podíváte z okna a vidíte přímo na štíty velikánů. Stále si tak můžete připomínat vlastní pomíjivost a nepatrnost. Dům u cesty navíc zaručuje, že i když žijete na samotě, sama nikdy nebudete. Každý poutník, který míří do hor, se u vás zastaví, požádá o vodu, o radu, prohodí pár slov. Vaše milované obydlí je drsné, syrové a opravdové. Nejspíš stejně jako vy.

Jak se tam ocitnete: V takovém domě se člověk obvykle už narodí. V době dospívání ho asi bojovně opustíte a jdete poznávat svět a hledat poklady. V pozdní dospělosti se ale zase vrátíte, protože největší poklady leží přímo pod vaší lípou.

Koho si tam nastěhujete: Tvrdého a drsného horala, který pochází z chalupy přes kopec. Anebo chlapa, který se chce pořád dívat na velikány, které půjde zítra ráno pokořit. Spojovat vás bude určitě láska. Láska k sobě navzájem, k horám a k modré obloze.

domek alpy
zdroj: Isifa.com

Řadový domek

Kdo jste: Přátelská duše

V takovém domě nejste nikdy sama, pokaždé je někdo nablízku. Jakmile otevřete ráno branku, můžete prohodit pár slov se sousedem či sousedkou od vedle. Je to bezpečné a útulné místo pro život. Všechno, co se kde šustne, hned vědí všichni, všichni o tom mluví, ale všichni vám také mohou pomoci to řešit. A právě to vám, jako pospolité a přátelské duši, vyhovuje.

Jak se tam ocitnete: Vysněný domek si nejspíš koupíte až po celoživotním šetření nebo ho zdědíte po vzdálené tetě. Je to totiž příliš bezpečné a usedlé místo na to, aby přitahovalo pozornost nevázaného a bouřlivého mládí. Bydlet tu asi budete až ve středním věku.

Koho si tam nastěhujete: Samozřejmě manžela, se kterým jste strávila celý život. Všechno dobré vás sblížilo, všechno těžké zocelilo. Vy tam budete mít kamarádky, s nimiž si vyměňujete recepty, on kumpány, se kterými rozebere poslední fotbalové utkání.

řadový dům Notting Hill
zdroj: Isifa.com

Zasněžená vila

Kdo jste: Úspěšná dáma

Stmívá se, vy sedíte ve své veliké hale, popíjíte čaj Earl Grey, nohy máte zabalené v teplé dece a oknem se díváte ven. Všude kolem broušené sklo, nádherná architektura, vkusný interiér a jako perla - vkusná vy. O nohy se vám občas otře kočka nebo se halou líně projde váš dobrman. Milujete svoji dobrovolně vybranou samotu a výjimečnou krásu a od věcí i lidí vyžadujete úroveň.

Jak se tam ocitnete: Dům jste si nechala postavit podle úžasného návrhu známého architekta. Věděla jste přesně, jak bude vypadat, kde bude stát a co v něm budete dělat. Na stavbu jste dohlížela a všechno, co se vám nelíbilo, jste ihned napravovala.

Koho si tam nastěhujete: Buď vůbec nikoho, nebo manžela, který je stejně úspěšný a vyhraněný jako vy. Možná z domu časem vytvoříte i sídlo své firmy a občas tam uspořádáte nějaký noblesní večírek nebo víkendovou party.

moderní dům
zdroj: Isifa.com

Došková chaloupka

Kdo jste: Milovnice pohody

Malebný domeček se zahrádkou je jako z pohádky. Běloučká chaloupka s doškovou střechou se vám zjevovala v mnohých snech. Milujete staré dobré časy, kdy se lidé mívali rádi a na vesnici vládla pospolitost a družnost. Zahrádka a malé políčko uživily celou rodinu, v sednici se motala kupa dětí, dědeček vyprávěl pohádky a všichni se na sebe usmívali.

Jak se tam ocitnete: Domek si pořídíte jako chalupu a v každé volné chvíli se jí věnujete. Po bazarech sháníte staré nádobí, hliněné hrnce, dřevěné díže a kola ze starých vozů. Na zahrádce sázíte květiny tak, aby tam celý rok něco kvetlo, a každé léto domek obílíte vápnem.

Koho si tam nastěhujete: Všechny, které máte ráda. Děti, muže, psa i kočku. A kamarádi a známí mohou přijet, kdykoli se jim zachce. Je u vás stále živo a útulno a na stáří se může stát, že byt ve městě přenecháte dětem a nastěhujete se sem nastálo.

chata
zdroj: Isifa.com

Bungalovy na pláni

Kdo jste: Moderní divoška

V dětství jste asi četla nejraději knihy o dobrodružství slavných cestovatelů a tato záliba vás ani v dospělosti nepustila. Vždycky jste chtěla cestovat, poznávat cizí kraje a kultury a žít s domorodci. Alespoň chvíli nebo alespoň někdy. Nic nemít, jen nebe nad hlavou a celý širý svět kolem sebe. Žádné starosti, účty, složenky a zákony. Jen svoboda, volnost a rovnocenné partnerství se vším živým, to je vaše životní heslo.

Jak se tam ocitnete: Nejčastěji ve snu nebo prostřednictvím knížky. Je ale možné, že se vám poštěstí strávit v podobné vesničce alespoň dovolenou. Ty největší cestovatelky to možná zkusily i na delší dobu a skutečnost jim přišla ještě lepší než ten nejlepší sen.

Koho si tam nastěhujete: Ve snu každého, koho chcete. Jinak asi hlavně místního domorodce, kterého okouzlila vaše světlá pleť. K němu děti a v zimě i kozu, protože ji přece nenecháte venku nastydnout.

bungalov
zdroj: Isifa.com

Anglický zámek

Kdo jste: Elegantní lady

Důstojný a solidní rodinný dům patří ke každému slavnému rodu s pořádnými kořeny. Nemusíte z něj nikdy odcházet příliš daleko a bude vám taky trvat několik let, než ho dobře poznáte. Takový dům žije sám o sobě, má své mouchy a libůstky a možná si kvůli němu dokonce vezmete muže, na kterém není nic jiného než právě ten dům.

Jak se tam ocitnete: Nejspíš se sem provdáte. Všechno tady má svůj řád, v pravidelnou dobu se tu obědvá i večeří, o zahradu se starají zahradníci a všichni vědí, co se po nich chce a co nikdy nesmějí. Možná jste se tady narodila, ale to budete asi honem utíkat někam jinam.

Koho si tam nastěhujete: Většinou si tam někdo nastěhuje vás. Bude to věčná láska, kterou nic nerozvrátí. Mezi vámi a domem, samozřejmě. Jestli z něj ale pocházíte, pak si tam asi nastěhujete nějakého hejska, který bude umět hospodařit s vašimi penězi.

anglický dům
zdroj: Isifa.com