11 nejčastějších chyb v komunikaci - jak se jim vyhnout

Psychologie 23. května 2012

Mlčeti zlato, ale úspěšně komunikovati – diamanty míti, upravujeme oblíbené rčení ve 21. století. Správně otevřít ústa je potřeba nejen u zubaře, ale i při každém rozhovoru.

Nácvik komunikačních dovedností je jako každý atletický trénink: hodně dřiny, velká konkurence, postupné výsledky.

Přesvědčit partnera, kolegu či nadřízeného o své pravdě znamená zvolit správná slova a taktiku.

Ale pozor: protivník vás také potřebuje převézt jako kostlivý Charón na svoji stranu komunikace. Musíte být opatrná a rychle odhalit prázdná slova, image a pentličky, v nichž se slovní balíček skrývá, aby pěkně vypadal.

Zde je 11 nejčastějších chyb, kterým byste se měla při procházce růžovou komunikační zahradou vyhnout:

1. Nepodceňte prostředí

Chystáte-li se na důležitý pohovor, promyslete, kde se uskuteční. Úspěch ovlivňují i kulisy, proto se mnoho důležitých obchodů uzavírá právě na golfovém hřišti. Aneb, jak známo, nejlepší dohody jsou z hospody.

2. Nemluvte jako Křovák ani jako pan Spisovatel

Nikdo mě nebude uznávat, pokud budu mluvit jako Křovák s Hotentotem. Na formě záleží, slova jako „vokamžitě mi to řekněte“, „jste nerozumnej“ či „ty holky to nevěděly“ už v úvodu shazují vaši komunikaci do jámy primitivismu. Pozor ovšem i na opačný extrém – přílišnou spisovnost, působí komicky!

3. Nepřikazujte, a to ani sobě

Cílená komunikace neudílí rozkazy či rady typu „měl(a) bys(te)“. Všichni bychom něco měli, a to nás stresuje. Lépe než znervózňující žádost „měl bys to udělat“ zní prosba: „řekni mi, prosím, jak bys to udělal“. Když dotazovaný popíše situaci, jako by ji prožil, může se do ní snadněji pustit. Přikazovat někomu „musíš / musíte“ přinese jedinou reakci: „nic nemusím, jsem dospělý a udělám si to, jak chci“.

žena

Nebuďte vulgární.

zdroj: Thinkstockphotos.com
žena muž

Nepřikazujte. Nikomu.

zdroj: Thinkstockphotos.com

4. Nechovejte se jako buldok ani jako ovce

Vyhněte se prvoplánovým lichotkám, ale zůstaňte pozitivní a konstruktivní, za každou cenu se držte faktů. Potřebujete dojít ke kompromisu tak, aby o kompromisu nepadlo jediné slovo.

Nechovejte se jako zakousnutý buldok ani jako povolná ovce. Vyslechněte protihráče, chápejte ho, nic vás to nestojí. Mantra „rozumím vám“ situaci zklidní. Poté vystupte s názorem vy. Argumentujte, v čem vidíte problém jinak.

5. Nenapadejte, a nenechte se napadat

Vášnivé emoce ztělesňují slepotu či obruč, jež komunikaci prakticky znemožňuje. Využívejte emoce pouze ke kreativitě, když se cítíte jako ohraná deska a nemůžete vymyslet nic nového, pomůžou vám, stejně jako fantazie.

6. Neberte to osobně

Nevnímejte člověka, ale téma či problém, o kterém mluvíte. Pokuste se protistranu před hovorem uvolnit. Žertujte, ideálně na svůj účet, ale neponižujte se. Podobně postupujte, ucítíte-li, že se na vás šije bouda. Humor nejlépe odreaguje napětí, humor vždy znamená převahu. Humorem říkáte: „Svět se nezboří, když se my dva nedomluvíme, ale myslím, že takoví sympaťáci se domluví.“

žena

Nebuďte jako buldok

zdroj: Isifa.com
muž žena

Takoví dva sympaťáci, jako jsme my dva, se přece domluví!

zdroj: Isifa.com

7. Neprovokujte

Snažte se předcházet negativním reakcím, přemýšlejte, které formulace můžou zbytečně zlobit. Otázky klaďte jako problém k zamyšlení, nikoli jako provokaci. Pokud toužíte hned na začátku zaujmout, začněte příběhem, historkou, donutíte tak druhou stranu koncentrovat se. A jestliže vy sama nechcete odpovědět na nepříjemnou otázku, zeptejte se: „Promiň, proč se mě na to ptáš?“

8. Nenechte se vydírat

Vnímejte citlivě, když vás soupeř tlačí do kouta morálním vydíráním. Například: „Víte, už nejsem nejmladší, měl byste uvážit…“ Nebo: „Já pro vás udělám toto a je zcela přirozené, že vy uděláte ono.“ Ne, vy musíte určit, jak skóre vyrovnáte!

9. Neschovávejte se

Zdravá komunikace vytváří vztah důvěry, je otevřená a nic neskrývá. Hra na schovávanou nakonec stejně odkryje karty, je to slepá ulička, která při vyjednávání jen zdržuje. Neskrývejte proto problémové situace, mluvte o nich s nadhledem, vysvětlujte, v čem vidíte jejich neproblémovost. Například: „Může se zdát, že jsem vám lhal. Teď vám ukážu, že to není pravda.“

žena muž

Neprovokujte. Předejdete tak negativním reakcím.

zdroj: Thinkstockphotos.com
žena

Neschovávejte se.

zdroj: Isifa.com

10. Nebuďte předvídatelná

Jakmile v průběhu jednání zpozorujete, že ztrácíte půdu pod nohama, zkuste moment překvapení – zareagujte úplně jiným způsobem, než logika věci očekává. Podobná reakce může vašeho kolegu, podřízeného či manžela naprosto ochromit, znejistět či přivést na jiné myšlenky.

11. Nenechte si komunikaci ukrást

Cítíte-li bezvýchodnost situace, odložte rozhovor na jindy. Nestyďte se říct: „Popovídáme si o tom později.“ Pokud problém nevyřešíte hned, neznamená to, že ho nevyřešíte nikdy. Jen zůstaňte otevření a čekejte. Komunikace za vámi přijde sama.