Páteční chlastačka. Není to oblíbený program vašeho syna?

Psychologie 30. ledna 2013

Pokud je synovi čtyřicet, je to vcelku jeho věc. Ale jestli je mu šestnáct, je to věc vaše. V Česku bohužel přibývá dětí (jo, jasně, šestnáct už je odrostlé, ale pořád dítě), které mají pařby do němoty za bezva program. V tomhle věku už je jich strašných deset procent.

„Ani jsem o tom nevěděla,“ říká Jana, jejíž syn středoškolák bydlí přes týden v jiném městě v podnájmu. „Ale pak mi známá řekla, že Andrej pije skoro každý druhý večer v místním klubu. Nepoznala bych to na něm, když přijede o víkendu domů, chová se normálně.“

Jana zjistila, že Andrej patří do partičky kamarádů, co si vydělají dost na brigádách na to, aby taky dost mohli propít. A účelem večírků, které pořádají, není žádná zvláštní zábava. Chtějí se prostě jenom „ztřískat“.

„Nevím, kde k tomu vzal sklony, u nás doma nikdo nepije, akorát tak vaječňák na Vánoce,“ je nešťastná Jana, která neví, jak na syna působit, aby s takovou zábavou přestal. Logicky se bojí, že si na pití zvykne a pak se z něj už nikdy nevyhrabe. Paradoxně je na vině možná právě to, že se u nich doma vůbec nepije a o pití ani nemluví.

Aspoň to částečně vyplývá z ankety mezi řediteli základních škol. Přes 80 procent z nich si myslí, že by se s dětmi o alkoholu mělo mluvit doma víc. Pokud jde o kamarády, těm kupodivu přiznávají vliv na pití alkoholu jen dvanáctiprocentní.

„Děti bez informací považují alkohol za příslib dobré nálady a uvolnění a často si neuvědomují možnost vzniku závislosti a poškození organismu alkoholem. A mladiství nemají pít alkohol vůbec, protože nejsou fyzicky a emociálně vybavení jako dospělí a rychleji u nich vzniká závislost,“ říká prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc. z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

alkohol 3

Teenageři si rizika závislosti na alkoholu neuvědomují.

zdroj: www.thinkstock.cz

Zpít se do němoty

„Absolutním fenoménem v pití nezletilých je v Česku pivo, následované vínem. Pravidelné pití lihovin udává okolo 10 procent patnáctiletých dětí,“ říká Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky.

A taky on mluví o jevu zvaném „bench drinking“, čemuž propadl Janin slušný a hodný synek Andrej. V překladu to znamená něco jako „rychlé opití“, kdy do sebe mladí záměrně nalijí během chvilky velkou dávku alkoholu.

„Velký problém působí bench drinking třeba ve Velké Británii. Mládež se za relativně levný peníz připije doma a pak se jde dorazit do baru, kde už je alkohol mnohem dražší. Často se tak děje v pátek a sobotu, protože pak je možnost se z toho vyspat,“ říká znalec Vladimír Darebník.

Takže pozor. Ani když doma máte rum jenom do štrúdlu, není vaše dítě před alkoholem zachráněné. Možná právě naopak.

alkohol 2

Mladí se dnes "předpijí" doma, aby je pak konzumace v klubu tolik nestála.

zdroj: www.thinkstock.cz
alkohol 5

Bench drinking se praktikuje hlavně v pátek a sobotu. Je pak dost času se z kocoviny vyspat.

zdroj: www.thinkstock.cz

Tady proto máte preventivní rady, jak s ním o tom mluvit dřív, než bude pozdě.

  1. Rozhovor o alkoholu neoddalujte. Čím dřív se děti dozvědí, co jim alkohol v těle může provést, tím líp.

  2. Naučte je nepodléhat kamarádům, nejenom když jde o alkohol.

  3. Pobavte se s dětmi o všem, co obnáší popíjení alkoholu. To, co říkáte a děláte, vaše dítě skutečně ovlivňuje, i když se tváří jak hluchý idiot.

  4. Nezakazujte a nezastrašujte, děti uslyší raději smysluplná pro a proti. A nechte je se zeptat.

  5. Děti musí vědět, že se vám mohou se vším svěřit, aniž byste je odsoudili. Takže neřvat a neječet, i když k tomu máte milión chutí a oprávnění. Za to se dozvíte, co kde dělají.

  6. Dopřejte dětem svobodu, která bude ohraničená jasnými mantinely. Stanovte si pravidla, která se budou vždy dodržovat: přijď domů v domluvenou hodinu, průběžně o sobě dávej vědět, nikdy nesedej do auta s opilým řidičem...

  7. Nebraňte dětem, aby se chodily se svými kamarády bavit, ale pokaždé se dobře ujistěte, že se dostanou v pořádku domů. Dejte jim radši i číslo a peníze na taxíka.

  8. Buďte pro děti správným vzorem, jenom tak uvěří vašim slovům.

  9. Zjistěte si, jestli vaše dítě chápe, kde jsou jaké rozdíly. Pije se ve filmu, v reklamě, v televizi, na ulici, doma… tak proč ono nesmí?

alkohol 4

Zábavu v klubu svým dětem nezakazujte.

zdroj: www.thinkstock.cz