Diagnóza on-line závislák

Psychologie 14. března 2013

Míváte někdy pocit, že už nemůžete? Vstáváte utahaní, jenom byste pospávali, do ničeho nemáte chuť? Ano – je hektická doba, už ani neumíme pořádně odpočívat a tělo volá po generálce. Jenže si za to můžeme hodně i sami.

Kdysi v jednom ze svých pořadů říkali Miloslav Šimek a Jiří Grossmann, že původcem všeho zla je Edison se svým vynálezem žárovky.

A ono na tom něco je. Jasně, že je naprosto nesmyslná představa, že bez ní by se žilo lépe, ale odnaučili jsme se respektovat zákony a pravidla přírody.

Jsou prostě chvíle aktivity a chvíle odpočinku, což jsme dávno přestali dodržovat a žijeme spíš nárazově než v nějakém relativně pravidelném rytmu.

Silně se na tom podepisují i rychle se rozvíjející technologie. Prostřednictvím internetu a stovek televizních kanálů jsme zaplavováni informacemi a máme pocit, že bychom je všechny měli znát, vstřebat je a zaujmout k nim stanovisko.

Znáte svůj PIN?

S rozvojem mobilů, a v posledních letech zejména těch chytrých, si všichni proklatě rychle zvykli na to, že je každý neustále na příjmu, je možné mu kdykoli zavolat, kdykoli a odkudkoli může reagovat na poslaný mail, v každé chvíli brouzdat po internetu. A co teprve Facebook, Twitter, Skype, ICQ...

Přibývá lidí, kteří už si ani nepamatují pin k mobilu, protože ho nikdy nevypínají. Znakem doby je pro ně být 24 hodin denně on-line. A když se pár hodin v tom virtuálním světě neuděje nic nového, začnou být nervózní, že nastala porucha.

Nedochází jim, že skutečná porucha je v nich samotných.

Ovšem ruku na srdce – kolik z vás si dovede představit, že je týden či čtrnáct dnů na dovolené a opravdu ani jednou nezapne mobil, nepodívá se do pošty, skutečně si jenom užívá a odpočívá?

žena mobil

Upřímně - kdy jste si naposledy vypnula telefon?

zdroj: www.thinkstock.cz

Loňská vítězka

  • Vypínejte se Bude to možná hrozně těžké, ruce vás budou svrbět a nervozitou si rozkoušete rty, přesto se naučte se vypínat. A ty „off-line intervaly“ prodlužujte.
  • Žijte naživo Věnujte se znovu víc „živým“ aktivitám. Je sice fajn mít stovku televizních kanálů, tisíc přátel na Facebooku a věčně zapnutý internet, ale výlet se známými, návštěva divadla nebo „obyčejná“ knížka mají větší kouzlo.
  • Není jen práce Dejte ve firmě najevo, že prostě nejste nonstop na příjmu. Ostatně drtivá většina těch strašně urgentních věcí do druhého dne nebo do návratu z dovolené v pohodě počká.

Relax u televize

Spousta lidí v současné době nemá ani žádné koníčky, u kterých by se odreagovali, odpojili mozek od pracovních věcí, a dokonce se i fyzicky „utahali“. A za odpočinek považují to, že se po dni u monitoru počítače svalí večer na pohovku před monitor televize.

Co s tím udělat, je jasné – donutit se opravdu vypnout, naučit se odpočívat, najít si něco, co nás rozptýlí a odvede od stresu, chvatu a starostí do oázy klidu a pohody.

Stejně jako nabíjíme baterie do foťáků, přehrávačů nebo budíků, musíme občas nabít i svoje vlastní. Tak už po tom mobilu přestaňte pořád sahat...

Vlasta 11/2013 2

Co si o potřebě být neustále on-line myslí naše celebrity? Jsou "stále na příjmu", nebo jsou naopak rády, když mohou mobilní telefon a počítač vypnout? Přečtěte si v nové Vlastě 11/2013 s Vendulou Svobodovou na obálce.

elektronické předplatné