Lenošení vám prospěje!

Psychologie 24. května 2013

Italové tomu říkají „dolce far niente“. Sladké nicnedělání. A jsou v tom hotovými mistry.

Umějí to tak dokonale, až se jim svět často škodolibě posmívá. Ale neměl by. Ono totiž nicnedělání není to samé jako „dělat nic“. Znamená to pouze, že provozujete aktivity, které ostatní považují za neužitečné. Dětinské, nevhodné, zkrátka ztráta času. Ve skutečnosti je takové nicnedělání nejlepší lék pro vaši vystresovanou duši!

Schválně jestli si vzpomenete, kdy jste naposledy ležela v trávě? Jen tak, bez důvodu, beze spěchu. S rukama pod hlavou koukala do nebe, pozorovala káňata kroužící vysoko na nebi, v koutku úst převalovala stéblo trávy.

Leností ke genialitě

Kdysi jeden muž také takhle spokojeně pochrupoval pod jabloní, když tu mu spadlo na hlavu jablko. Ten muž se jmenoval Isaac Newton a díky jeho zálibě v povalečství teď máme zákon o gravitaci a víme, proč nejen jablka, ale i vše ostatní padá dolů na zem. Einstein vymyslel řadu teorií jen tak na procházce.

Lidé už neumějí relaxovat. Jen tak si hodit nohy na stůl a věnovat se bez výčitek nějaké bohulibé nečinnosti typu mžourání do sluníčka a popíjení kávy si dnes dovolí jen málokdo.

Vždyť nemusíte jenom ležet v posteli a nudit se. Je na vás, jaký odpočinek si vyberete. Hlavní je vypnout! Rozjímání, které člověku přináší sladká zahálka, má na přemýšlení očistný účinek.

žena

Zadumání přineslo naší civilizaci nejeden objev.

zdroj: www.thinkstock.cz

Chce to vnitřní klid

Podle Jona Kabat-Zinna, zakládajícího ředitele Centra pro Mindfulness v medicíně, nesmíme zapomínat, že čím více jsme ve vleku vnějšího světa s jeho stále rychlejšími způsoby komunikace, tím důležitější je udržovat si vnitřní svět, vytvářet protiváhu, která uklidňuje náš nervový systém. K tomu potřebujeme chvíle naplněné „ničím“. Okamžiky reflexe, přemýšlení a dumání.

Jenže smíte v dnešní hektické době uprostřed pulzujícího města vůbec zpomalit a zastavit se? Uvelebit se v křesle a začíst se nebo se jen tak zasnít? Procházet se líně parkem, sbírat kaštany či pozorovat mraky plující oblohou? Nejenže smíte, vy dokonce musíte!

21/2013 2

Zajímá vás, jaké "nicnedělající činnosti" jsou pro váš mozek a pohodu nejlepší? Co je tak bezvadného na házení žabek nebo pohvizdování? Přečtěte si to v nové Vlastě 21/2013 s Ivou Pazderkovou na obálce.