Small talk aneb pravidla hovorů o ničem

Psychologie 5. června 2013

Určitě jste to už taky zažila. Jdete na večírek či akci ke kamarádce, kde vlastně nikoho moc dobře neznáte. Jak začít nenuceně konverzaci? A o čem si povídat s někým, koho vlastně neznáte? Čtěte dál!

Small talk znamená v překladu malý, nevýznamný hovor. Jeho hlavním účelem je odstranit bariéry mezi lidmi. Běžně se s ním setkáváme na recepcích, obchodních setkáních či firemních večírcích. Ale i ve výtahu, v divadle nebo na třídní besídce.

I v práci mezi kolegy byste měli udržovat společenskou konverzaci, například v kuchyňce. Tam všude se po nás chce jednoduché nezatěžující „blablabla“.

Ačkoli je to celkem bezobsažná konverzace, ohrnovat nad ní nos se nevyplácí. Člověk, který ovládá small talk, se lépe seznamuje a taky si výrazně vylepšuje pozici ve společnosti.

Jenže o čem se bavit s člověkem, kterého neznáte, aby vám to vydrželo aspoň pět šest vět? Navíc to musí být nekonfliktní, neosobní, pozitivní a ne o penězích.

Co tedy zafunguje?

Počasí To zabírá spolehlivě. Vždycky je buď příliš horko, nebo pořád prší. „Krásný den, že?“ „Vypadá to na bouřku, co myslíte?“ „Předpověď říkala, že by se mělo oteplit.“ A tak dále.

Komplimenty Pochvala je vždycky trefou do černého. Větička „Vy máte ale nádherné boty, kde jste je koupila?“ odblokuje těžkopádné ticho ve výtahu na dobrých deset pater. Ale pozor – můžete chválit oblečení a doplňky, ale nikdy ne tělo! Člověku, se kterým se neznáte, je dobré lichotit, ale ne moc osobně.

Televize Zprávy jsou trochu nebezpečné, nikdy nevíte, koho váš protějšek zrovna volil nebo jestli ho politika a veřejné dění vůbec zajímají. Fungují například seriály nebo významné sportovní události, třeba když naši vyhrají v hokeji anebo v tenise, tím žije celý národ několik následujících týdnů. Například: „Dnes jsem v novinách četla, že konečně zprovozní tunel Blanka, bylo načase, že?“ „To byl ale skvělý zápas s těmi Švédy, viděl jste ten gól na závěr?“

Jídlo Na večírku, kde každý zná hostitelku, ale spousta lidí se nezná navzájem, je nejlepší brouzdat v konverzačně mělkých vodách. „Bavíte se dobře?“ „Už jste ochutnala ty chobotničky?“ „Ten koktejl vypadá skvostně, co to je za ovoce, ze kterého je ta ozdoba?“

small talk 1

Hovorem o počasí nic nezkazíte.

zdroj: www.thinkstock.cz
small talk 2

Jídlo se dá probírat také téměř donekonečna.

zdroj: www.thinkstock.cz

Kde pracujete? Skvělý námět pro konference, semináře a obchodní události. Ihned poznáte, zda je tento člověk zajímavý po pracovní stránce. Kromě toho můžete pokračovat dalšími „pracovními“ otázkami typu „jak se vám ta práce líbí“, „jak dlouho už ji děláte“ apod.

Komentáře k okolí Na procházce, v ordinaci nebo ve frontě, mezi lidmi, s nimiž nemáte vůbec nic společného, se držte při zdi: „Vypadá to, že vlak má zpoždění, asi tu chvíli ztvrdneme.“ „Vy máte ale vychovaného psa, to je retrívr?“ „Čekáte už dlouho?“

Historky Krátké vtipné příhody umí odbourat nudu i prolomit ledy vždycky a všude. Buďte vtipní, ale pokud možno struční, prosím.

Prosba o radu či o pomoc „Jeden rád pomůže,“ říkával robot Andy ve filmu Dvousetletý muž. A je to tak, možná budete překvapeni, jak jedna taková otázka může odstartovat dlouhý a zajímavý rozhovor. 

small talk 4

S kolegy si vždy můžete popovídat o práci.

zdroj: www.thinkstock.cz
small talk 3

Nevíte, jak navázat kontakt? Poproste o radu či pomoc.

zdroj: www.thinkstock.cz

Vlasta 23/2013 2

Jakým tématům se raději vyhnout? A proč nemluvit o soukromí? Přečtěte si v nové Vlastě 23/2013 s Olgou Šípkovou na obálce.