Konečně jsou pryč! Ale co teď?

Psychologie 15. července 2013

Nejdříve jste je pomalu nemohla vystrnadit, pořád jste jim vařila, prala, uklízela a říkala si, kdy už tohle panebože skončí... A oni se najednou sebrali a vylétli z "hnízda". Vaše děti.

„Okamžik, kdy dítě opustí domov s tím, že chce začít vlastní život, patří k nejkrizovějším, které zejména ženy zažívají,“ říká psychoterapeutka Jana Macková.

„Pocit ztráty je především v prvních dnech odloučení téměř stejně intenzivní jako v případě rozvodu či úmrtí partnera. A to přesto, že si odchod dítěte z rodného hnízda dokážete rozumově vysvětlit. Sama jste byla kdysi mladá, sama jste přece odcházela z domova.“

Samozřejmě jsou i matky, které se vrátí do poloosiřelého bytu a bouchnou s manželem lahev šampaňského. „Většinou se jedná o ženy, které měly děti v mladém věku a mají pocit, že si »nestačily užít«.

Nebo o moderní rodiče, kteří se skutečně těší na to, až potomci vypadnou z domu, a začnou třeba cestovat,“ líčí Jana Macková.

Pokud patříte mezi ty, pro které odchodem dítěte z domova začíná druhý život, nenechte se znechutit řečmi o krkavčích matkách. Všichni máte přece nárok užívat si vlastního života podle svých představ.

Kdo je spasitel

  • Paní Verneová Do dotazníků uvádí jako nejoblíbenější knihu Cesta kolem světa za 80 dní. A celý život se na svou cestu připravuje. V okamžiku, kdy potomek zmizí v dáli, začíná jednat. Překontroluje platnost cestovních dokladů, klíče od bytu předává sousedce a za odměnu jí slíbí diamant z dolů v Africe, kam právě odlétá žít!
  • Paní Rettigová Pokud má syna, má nejlepší předpoklady, že odloučení od dítěte přežije v relativně dobrém psychickém rozpoložení. Fanouš je přece zvyklý na řízky od maminky a pračku pouštět taky neumí, takže je pravděpodobné, že se k mamince bude vracet často a rád.
  • Paní Hanáková Seriálová rozloučení, při nichž zůstává jen její oko suché, shazuje vždy slovy: „Bóže, ty s tím nadělají.“ Přitom si uvedené díly potajmu natáčí a v noci si je pouští a sólo vzlyká. Ideální je, když má milovnice seriálů po boku chápajícího muže, který ji po odchodu dítěte vezme do náručí a zašeptá jí do ouška: „Pamatuješ na Lassie? Taky se vrátila.“
  • Paní Raková Nese odchod dítěte z domova opravdu špatně. Račice jsou totiž nejšťastnější, když mají celou rodinu pohromadě. Na rozdíl od paní Verneové ovšem pookřeje, když jí „ztracené dítě“ prozradí, že z ní brzy bude babička. Okamžitě sedá k počítači, aby v e-shopu objednala dětskou stoličku k jídelnímu stolu.

Genetika se nezapře

Pokud žijete v zemi ve středu Evropy dnes, pak máte kliku. Vždyť ještě před stoletím děti odcházely na zkušenou do Rakouska.

I když si to vy osobně nepamatujete, historická zkušenost tu je. Takže jako správná Češka nesete odlet dcery do Londýna i vidinu toho, že za vnoučaty budete jezdit na ostrovy, relativně v pohodě.

Někdy postačí, když si vzpomenete, s jakou radostí jste kdysi rodinné hnízdo opouštěla vy sama. A dnes? Vaše matka vám sice dokáže pořádně hýbnout žlučí, jen jak jí zvednete telefon. Ale ruku na srdce – vždyť se na ni v podstatě těšíte. Tak proč by se historie neměla opakovat?

Skypová babička

Jestli vám ani vzpomínka na vlastní „odlet z hnízda“ nepomůže, musíte na to jinak: „Najděte si hned jinou zábavu nebo, chcete-li, smysl života. To, že vytvoříte z dětského pokoje skanzen, kam budete každý den chodit vzdychat a utírat prach, je na nic.

Nechte se zapsat do kurzu fotografování. Vytáhněte manžela do tanečních pro pokročilé. Začněte konečně cestovat, jak jste si vždycky plánovali. Vytvořte na zahradě skalku. Naplánujte fence štěňata. Přestaňte fňukat a začněte žít. Uvidíte, jak to vaše dítě ocení,“ radí Jana Macková.

Oproti svým matkám a babičkám máte velikou výhodu: mobilním telefonem a Skypem se dovoláte po celém světě. Přes Skype můžete dneska klidně dohlédnout i na to, jestli vaše vnoučata píší úkoly, nebo si hrají s autíčky.

Vidíte – jde to. Takže až vaše ratolest zmizí v autobuse směr Londýn, dejte jí navrch zabaleného kufru cedulku s nápisem „A volej každý den!“ Třeba vás poslechne. A když ne? Na Kanárech, kam vám to letí ještě dnes v noci, vám to bude úplně jedno.

rodina

Paní Raková oznámení, že bude babičkou, přijme s radostí.

zdroj: www.thinkstock.cz