Jak poznáte cholerika?

Psychologie 13. prosince 2014

Někdo je od malička veselý, optimistický, hlučný, jiný spíše pesimista a bručoun, další má úzkosti, je tichý a nenápadný. Lidé se podle temperamentu dělí do čtyř skupin. Tušíte, jaký typ jsou vaši blízcí či kolegové a co na ně platí?

Sangvinik, cholerik, flegmatik a melancholik – tak nás Hippokrates rozdělil, a to podle toho, která tekutina v našem těle převládá. Krev – sangva, černá žluč – cholé, hlen – flegma, žluč – melancholé. Na Hippokratovo rozdělení navázali ve 20. století psychologové Hans Eysenck a Carl Gustav Jung. Čtyři typy lidí rozdělili ještě na labilní a stabilní osoby a na extroverty a introverty.

Sangvinik

Smyslem jeho bytí je pohyb a změna. Dusí ho pevné hranice. K životu potřebuje druhé lidi a zábavu. Vyznačuje se především tím, že
na vše reaguje přiměřeně – na slabé podněty slabě, na silné silně. Zážitky u něj nemají dlouho odezvu, prožívá je skoro až povrchně. Je přizpůsobivý, emočně vyrovnaný, ale poněkud nestálý a lehkovážný, vesele laděný, optimistický. Musí být v pohybu, aby žil, proto je spojován s elementem vzduchu. Ideální povolání je pro něj herectví. Sangvinik je stabilní extrovert.

Klady: Je to optimista, má rád společnost, je bezstarostný, s ničím si příliš neláme hlavu. Ve svém okolí je oblíbený, zábavný a komunikativní. Na druhou stranu, tím, že je trochu povrchnější, hůře chápe problémy druhých. Nemá rád samotu a nerad se zabývá svými city nebo tím, co se mu zdá příliš hluboké nebo problematické. V současné společnosti se cítí dobře – obdivuje kult mládí, krásu, prosperitu. Nerad poslouchá o smutných věcech. Ačkoliv problémy v životě zvládá snadněji než ostatní typy, neboť si je moc nepřipouští, objevují se u něj občas neurózy.

Zápory: Negativní stránkou je záliba v banalitách, přelétavost
 a neschopnost koncentrovat se na podstatné věci. Jak na něj? Připomínat mu, aby úkoly a plány dotahoval do konce, aby dodržoval termíny, nepřeháněl, neskákal ostatním lidem do řeči a více uvažoval o důsledcích svého chování.

Flegmatik

Je emočně vyrovnaný, navenek se jeví jako lhostejný, vzrušují ho jen velmi silné podněty. Je stálý, ať už ve vztahu, tak v práci, klidný, někdy chladnokrevný, až apatický. Hlubšího vztahu je ovšem schopný jen k několika pečlivě vybraným osobám. V životě nemá velké ambice. Nemá rád změny a většinou příliš neholduje pohybu. Jde o stabilního introverta, který je spojován s elementem vody.

Klady: Umí se ovládat, je pečlivý
 a dokáže se soustředit na úkol. Přizpůsobí se každé situaci.
 V práci odvádí stabilní výkon
 a není příliš náročný. Jen tak ho něco nerozhodí. Flegmatici jsou spíše realisté, upřednostňují známé prostředí. Klady flegmatika ocení především jejich partneři, protože kromě toho, že jsou stálí a spolehliví, bývají druhému oporou.

Zápory: Moc vám toho neřekne, raději poslouchá ostatní. Proto je třeba u něj podporovat iniciativu, pružnost. Snažte se, aby se dokázal rychle rozhodovat a aby nesl více odpovědnosti za svůj vlastní život.

Melancholik

Je schopný hluboých prožitků, ovšem se smutným laděním. Je to myslitel, který má strach z budoucnosti. Život je pro něj obtížný, miluje klid a nesnáší turbulentní situace, vzruchy, hlučnost. Jeho city jsou trvalé, ale jejich intenzita se neprojevuje navenek, s láskyplnými slovíčky a vyznáním to rozhodně nepřehání. Právě proto vztahy navazuje dost obtížně, ale když už se mu to povede, jsou trvalé a hluboké. Emočně jde o labilního introverta, který je spojován s elementem země. Jako by cítil zemskou tíži a tlaky života… Melancholik silně prožívá to, co ostatní zanechává úplně v klidu. Je náladový, řada nepodstatných věcí ho rozruší, ačkoli navenek to tak nevypadá. Emoce totiž nedává příliš najevo. Je spíše zdrženlivý
 a ostýchavý. Své pocity vyjadřuje často umělecky, filozoficky. Mívá vyšší IQ.

Klady: Melancholik je pečlivý
 a svědomitý a vyhovuje mu podřízená pracovní pozice. Se svou úzkostnou povahou asi ze všech typů nejhůře snáší dnešní životní tempo a styl. Přitom může nabídnout něco, co mnoho lidí hledá a nenachází: intenzivní a opravdovou hloubku citu a také schopnost vcítit se a porozumět lidským duším. Jen to s ním trvá všechno trochu déle.

Zápory: Obvykle trpí nižším sebevědomím, a tak se stává, že ho ostatní lidé snadno přehlédnou. Moc si nedůvěřuje. Je u něj třeba podporovat jistotu v jednání, vyrovnanost, důvěru ve vlastní síly.
 Měl by se snažit bojovat 
s vlastní urážlivostí, neměl by příliš dlouho věci plánovat, ale spíše jednat.

Cholerik

Má sklon k výbuchům hněvu a k agresi, těžko se ovládá a reaguje hodně impulzivně a nerozvážně. Má často sklon prorážet hlavou zeď. Je netrpělivý, panovačný, vyžaduje často od jiných ústupky, je egocentrický. Soužití s ním není rozhodně procházka růžovým sadem – je totiž emočně labilní, jeho city jsou rychlé, silné, často bez zábran. Stejně tak rychle ale mohou odeznít. Emočně jde o labilního extroverta. Je spojován s elementem ohně. Náhle vzplane a náhle pohasne. Disponuje intenzivní, vášnivou energií, již však nedokáže plně ovládat. Jeho reakce mohou blízcí lidé jen těžko předvídat. Má ale samozřejmě i pozitivní vlastnosti.

Klady: Je spontánní, dokáže improvizovat, má odvahu, je smělý, dokáže dobře prosazovat a realizovat své záměry navzdory okolí. Je činorodý, samostatný, má vůdčí schopnosti, dokáže ostatní lidi inspirovat, což může být zvláště v zaměstnání přínosné.

Zápory: Cholerik se špatně ovládá, bývá citově nestálý, je netrpělivý, nesnášenlivý... Snažte se
s ním pracovat v klidu a postupně mu vysvětlovat, že je někdy dobré umět se podřídit druhým lidem. Snažte se ho nasměrovat na nějakou správnou, prospěšnou věc, aby svou velkou energii smysluplně zacílil. Jinak se může stát, že své okolí smete.