Jak bezpečně poznáte manipulátora? A nejste to náhodou vy?

Psychologie 13. 7. 2016

Typický manipulátor? Žije v partnerském vztahu, v němž má nad tím druhým navrch a ovlivňuje ho způsobem, který už jde za hranice. Jenže manipulátoři se objevují i jinde. Jsou třeba mezi rodiči, kteří ovlivňují své dospělé děti, a naopak. A také mezi dalšími příbuznými nebo třeba kolegy v práci. Bohužel, poznat je není vždycky snadné.

manipulace 1
foto:

Ženy manipulátorky

Možná se tomu budete divit, ale mnozí manipulátoři na to vůbec nejdou přes nějaké direktivní chování, z něhož nadřazenost čiší na první pohled. Právě manipulace často vypadá úplně jinak. A manipulující jde na věc třeba přes sympatie a pomoc. Takoví lidé jsou milí a příjemní, a tak je hodně těžké jejich chování prokouknout, zvláště když jde o někoho blízkého. Někteří z nich dokonce umějí velmi dobře využívat své altruistické chování, stále nám například pomáhají, ačkoli je o nic nežádáme. Ale toto chování není bezcílné – manipulátor očekává princip reciprocity.

Zapomeňte na klišé, podle něhož je manipulátorem vždycky muž a děje se tak v partnerském vztahu. I ženy totiž bývají zdatnými manipulátorkami a umí své protějšky úplně psychicky rozložit. A nemusí to být jen jejich partneři. Dokážou dát zabrat kamarádkám i kamarádům, matkám, dcerám, otcům i synům. Co jim chybí na síle, doženou rafinovaností.

Jak poznáte manipulátora? Čtěte na další stránce!