Proč ženy stále hledají nějaké jistoty?

Psychologie 5. dubna 2017

Čím to, že jistotu hledáme někde okolo sebe - v někom a něčem. Proč si ji nedokážeme vytvořit samy v sobě?

Ve své praxi jsem se setkala s mnoha ženami, pro které být šťastná a spokojená, znamená mít jistotu. Jistotu, že rodina je zabezpečená, děti zdravé, manžel věrný, rodiče spokojení, že budu mít práci, vydělám dost peněz, budu zdravá a tak dále.

Znáte to také? Od sebe? A nevyčerpává vás to? Možná se bojíte převzít za sebe zodpovědnost ve všem, co k vašemu životu patří.

Ovšem pozor: sebejistotu si nepleťte se sebevědomím. Sebe – vědomí je na úrovni vědomí, hlavy a rozumu. Sebe – jistota leží uvnitř nás. Přímo ve středu našeho těla. A pokud ji najdeme, pokud jsme si jisté samy sebou a tím, co děláme, co říkáme, jak vystupujeme, víme, kdo vlastně jsme a jaké máme cíle, pak je sebejistota napevno ukotvena v nás a už ji nepotřebujeme hledat okolo nás.

žena otazník 2
zdroj: www.thinkstock.cz

Zmatené ženství

Občas mě napadá „hříšná“ myšlenka, jestli my jsme tu emancipaci a soupeření s muži tak trochu nepřepískly. To se pak nemůžeme divit, že v nás nastal chaos. Nejsme si mnohdy jisté ničím a nikým, natož sebou. Sebejistota je prostě pryč.

Někdy máme i v jednom dni zvládat roli dcery, matky, manželky, přítelkyně, milenky, vychovatelky, kamarádky, učitelky, ekonomky, uklízečky, kuchařky...

Tolik úkolů, které si dáme a chceme je dokonale zvládnout, protože „se to má“ a „co by na to řekly ostatní, které to dělají také?“

A co potom ten zmatek, když nevíme, zda máme pochopit mužské smýšlení. Chceme vydělávat jako muži, muže necháváme na mateřské dovolené, samy se snažíme jim a jejich tempu vyrovnat. Jenže na druhou stranu právě pro muže chceme být smyslné a ženské.

Tak kdo tedy jsme a co se od nás očekává?

Nic. Jsme ženy a tuto roli bychom měly zase zpět přijmout. Je osvobozující si připustit, jak jsme vlastně odlišné. (Vždyť švadlena se také neplete do řemesla automechanikovi či elektrikáři, protože každý z nich ví, na co stačí a co je jeho doménou. Každý umí to své nejlépe.)

Jednoduše, zamotat se v životě a v tom, co se nám v něm děje, můžeme všechny. Tak si to dovolme. A nepanikařme hned, když si nejsme jisté.

role ženy

Přijměte svou roli ženy.

zdroj: www.thinkstock.cz

Ukliďte si – v sobě!

Na svých seminářích učím ženy sebejistotě. Jak to udělat, aby ji v sobě našly. Naučím je, jak uklízet - v sobě. Jak si udělat pořádek ve všech životních oblastech: ve zdraví, vztazích, kariéře, penězích a duchovním rozvoji.

Je přece tak úžasné poznat, co v nás je a co není, co bychom chtěly, aby bylo, a jak to udělat, aby to bylo tak, jak chceme my.

Je skvělé poznat sebe, přiznat si své klady i zápory a začít dělat pořádek – opět v sobě. Po každém úklidu je přece tak svěže, čisto, jasno a sebejistě...

A nikdy není pozdě začít. Vzhůru do práce. Držím vám palce.

 

EFT

O autorce: Dana Vítův je lektorka osobního růstu, terapeutka metody EFT. Její profesní vášní jsou ženy a za své poslání považuje pomáhat jim nalézat v sobě sebejistotu.

Motto: Když chci, tak můžu

Více na: www.sebejistazena.cz