Obklopte se barvami a budete šťasná a zdravá. Opravdu!

Psychologie 9. července 2019

Barvy ovlivňují každou oblast našeho života. Dokonce i naše zdraví. Nevěříte? Tak čtěte!

Každý máme své oblíbené. A samozřejmě i neoblíbené. Čím to, že člověk reaguje na barvy tak citlivě?

Odborníci se shodují v názoru, že naše citlivost vůči barvám souvisí se sepětím člověka s přírodou.

V přírodě výrazně převažují odstíny zelené, hnědé, modré a šedé, které obvykle neznamenají žádné nebezpečí, a nás tyto barvy proto podvědomě zklidňují. Zelená louka, hnědá země, modré nebe a voda, šedé skály... No není to pohoda?

Naproti tomu tady jsou barvy, které nás velmi rychle zaktivizují. Červená, žlutá, oranžová, fialová. A proč? Tyto barvy se v přírodě vyskytují méně často, proto když se objeví, hned upoutají pozornost.

Některé rostliny a živočichové tak dávají svému okolí najevo, že jsou jedovatí. Rostliny se zase barevnými květy snaží přilákat hmyz, aby je opyloval.

Jak to funguje

Moderní věda zjistila, že barvy vyzařují různé elektromagnetické vlnění, jež má rozdílný vliv na naši psychiku i tělo. Tyto vibrace přijímáme očima i pokožkou a „vedeme“ je podvědomě dál do nitra organismu, kde ovlivňují vibrace našich orgánů.

Buď se s nimi postupně synchronizují a dochází k zlepšování stavu, nebo se s nimi rozcházejí a následuje disharmonie a napětí.

A jak konkrétně jednotlivé barvy působí?

barvy 3

ČERVENÁ Pomáhá při celkovém zhroucení a vyčerpání organismu. Povzbuzuje srdeční činnost, prokrvuje a zahřívá, dodává energii. Uvolňuje potlačené vášně a probouzí sexualitu.

barvy 5

ORANŽOVÁ Je vnímána jako barva úspěchu, radosti a spokojenosti. Platí za symbol nového začátku, proto pomáhá zbavit se starých obtíží nebo jim alespoň lépe porozumět. 

barvy 8

ŽLUTÁ Působí pozitivně na játra a žlučník, podporuje a povzbuzuje trávení. Má vliv na nervovou soustavu, pomáhá vstřebávat informace a rozvíjet znalosti. Harmonizuje tělo a duši.

barvy 7

ZELENÁ Je barvou přírody. Ničí zárodky nemocí, regeneruje organismus. Posiluje nervy, podporuje paměť a pomáhá při rakovině. Je vhodná pro ty, kteří mají problém se rozhodnout.

barvy 4

MODRÁ Je barvou harmonie a klidu. Působí proti duševnímu vyčerpání, strachu, nervozitě a neklidu. Aktivuje štítnou žlázu, snižuje vysoký krevní tlak a ulevuje od bolesti zubů.

fialová

FIALOVÁ Podporuje zájem a péči o sebe i blízké. Mírní bolesti a nervozitu. Projasňuje lidskou auru, rozšiřuje náš potenciál a pomáhá při rekonvalescenci.

barvy 6

RŮŽOVÁ Je barvou lásky, něhy a spokojenosti. Pomáhá nám uvědomit si, čeho chceme v životě dosáhnout. Probouzí v nás ženskost, vznešenost a citlivost.

barvy 1

BÍLÁ Značí nevinnost, pravdu, smysl pro pořádek a čistotu. Rozjasňuje mysl a pomáhá nám srovnat si priority. Naznačuje ctižádostivost a touhu po dokonalosti. 

barvy 2

ČERNÁ Je barva důstojnosti a serióznosti. V určitých situacích vyvolává pocity strachu a úzkosti. Naznačuje uzavřenost, vzdor a tajemství. V evropské kultuře je vnímána jako barva smutku a smrti.