Ema mele maso aneb Jak na jazyk

Psychologie 8. prosince 2017

Láska a jazyky kvetou v každém věku. Jak se zamilovat, vám neporadíme, jak se naučit cizí jazyky, víme.

Proč se babi naučila švédsky

Moje babička se v šedesáti letech zamilovala do Švéda. Byl o deset let mladší a odvezl ji s sebou na sever. Švédštinu ovládla během jediného roku, protože ztepilého Vikinga milovala a protože měla své metody. Konstatování, že švédština je značně obtížná, prostě nerespektovala.

Žádný jazyk není těžký, pokud jste otevřená, máte motivaci a pevnou vůli. S výukou jazyka je to stejné jako s dietou - musíte prostě vydržet a nevzdat to. Jde o běh na dlouhou trať, který vyhrávají ti trpěliví.

15 pomůcek k osvojení nevlastní řeči

  1. Zapomeňte na mateřštinu a všechny věci si „předělejte“ do nového jazyka – mobil, kalendář, televizi, noviny. Najděte odvahu nechat se pohltit a svým způsobem „znásilnit“ novým jazykovým systémem.

  2. Učte se slovíčka ve větách, nikoli jednotlivě, jinak nebudete mluvit nikdy. Věty představují puzzle, mozek musí vyhledávat, kombinovat, skládat. Nuťte ho přemýšlet trochu jinak, než je zvyklý.

  3. Každý den si osvojte alespoň pět frází. Nevynechte ani jediný den, budete překvapená, kolik materiálu vstřebáte. Nasaďte stejnou pravidelnost jako u čištění zubů.

  4. „Vytapetujte“ si domov barevnými papírky se slovíčky a frázemi. Nezapomeňte na žádný kout, ani toaleta a koupelna nestojí stranou, naopak.

  5. Čtěte a překládejte texty a knihy, které vás baví a zajímají. Ideální jsou napínavé detektivky, v nichž toužíte dohlédnout na vražedný konec. Střídejte poslech a text, vizuální a auditivní část.

  6. Zbavte se perfekcionismu a nebojte se mluvit a dělat chyby, jimiž se učíte.

  7. Pište si deník, pohádky apod. Svému učiteli vysvětlete, že potřebujete 30 minut gramatiky a 30 minut konverzace. A gramatiku se učte v praxi rozborem (vámi) napsaného textu.

  8. Buďte připravená na krize. Pociťujete-li, že přešlapujete na místě, vězte, že jen čerpáte energii na další krok. Nebo vymyslete nějakou změnu – může se týkat učitele nebo učebnice. Zpočátku vás čeká období cukru a biče, později pozor na stereotyp.

  9. Ponořte se do duše nového jazyka. Zpočátku je logické, že si všechno překládáte do rodné řeči, protože chcete porozumět rozdílům a logice nového jazyka. Později se jím ovšem nechte unášet jako divokou řekou, vnímejte jeho barvy a snažte se intuitivně vycítit, jak stejnou situaci ztvárnily oba dva jazyky, jak k ní přistoupily, jaká představa pro ně byla primární.

  10. Využijte slovíčka z otázky ve své odpovědi. Klasická začátečnická chyba spočívá v nadměrném přemýšlení. Otázka znamená poloviční odpověď, jakýsi dárek pro vás.

  11. Vraťte se ve svých hlavách do dětství, zjednodušte, zklidněte své myšlení. Nemůžete hned v prvních hodinách mluvit jako existenciální filozof. „Ema má mísu“ postačí.

  12. Vypište svoje Achillovy paty - slovíčka či gramatické jevy, které si absolutně nemůžete zapamatovat, a vytvořte k nim netradiční mnemotechnické pomůcky.

  13. Hledejte, co váš vlastní i nevlastní jazyk sbližuje.

  14. Zamilujte se do nového jazyka. Obdivujte ho.

  15. Cestujte. Všude žijí milí lidé, kteří vaši jazykovou snahu ocení. Snoby přehlížejte. Zemřou v osamění a duchovní bídě.