Kyberšikana: Nehrozí i vašemu dítěti?

Psychologie 9. března 2017

Pravděpodobně nikdo, kdo přičichl k internetu, si už nedokáže představit, že by tahle světová virtuální síť náhle nebyla. Ale někdy se plíživě může změnit v pořádné peklo. A to nejen virtuální. Do internetové sítě se dá strašně snadno zaplést a hodně obtížně se z ní zase vymotává.

Ohroženy jsou, logicky, hlavně děti a teenageři. „U dětí vévodí počítačové a on-line hry, ti starší pak propadají Facebooku a jiným sociálním sítím,“ říká psycholožka a psychoterapeutka Milena Nováková.

„Facebook se ale hodně bere jako běžná součást života. I spousta dospělých ho denně používá. Takže závislost na něm se moc neřeší. Je to ale samozřejmě prostor pro všechny možné kontroverze, pomluvy, šikanu...“

kyberšikana

Snažte se kontrolovat, jaké informace dítě na internetu sdílí.

foto:

PŘEDCHÁZEJTE NÁSLEDKŮM

Do spárů tzv. kyberšikany lze spadnout velice snadno. Ohroženy jsou hlavně dívky, protože mnohem víc než kluci lpějí na tom, co o nich kdo napsal, jak jsou hodnoceny jejich fotografie, kolik kamarádek s nimi komunikuje. Stačí jedna špatná poznámka nebo pomluva, která se začne bleskově šířit a nabalovat na sebe další, a přichází zesměšňování, vyřazení z komunity, šikanování.

Co je co

  • SEXTING Je složeninou vzniklou ze slov „sex“ a „textování“, jde o elektronické rozesílání textových zpráv, fotografií či videa se sexuálním obsahem. Dochází tak k poškozování oběti, známy jsou i různé formy vydírání.
  • KYBERGROOMING Jednání osoby, která se snaží zmanipulovat vyhlédnutou oběť (nejčastěji pomocí chatu, SMS zpráv, ICQ a Skypu) a donutit ji k osobní schůzce. Výsledkem může být sexuální zneužití oběti, fyzické mučení, nucení k terorismu apod.
  • KYBERSTALKING Zneužívání internetu, mobilních telefonů či jiných informačních a komunikačních technologií k pronásledování, opakovanému stupňovanému obtěžování.
  • HAPPY SLAPPING Agresivní chování, kdy si agresor vybere náhodnou oběť a fyzicky ji napadne. Celý útok je natočen nebo vyfocen a záznamy jsou umístěny na internetu.

Noví přátelé se ale hledají snadno a svěřit se někomu přes monitor je jednoduché. Stejně jako sednout někomu na lep. Česká policie pak řeší stovky případů ročně, kdy se dítě kvůli seznamování na internetu dostalo do nebezpečné situace. Jestli váš potomek najednou změní náladu a chování, chodí jak tělo bez duše, ale zároveň sedí hodiny a hodiny přilepený u počítače, zpozorněte. Protože následky mohou být opravdu tragické.

KLIK... A NEEXISTUJEŠ

Reálný a virtuální svět může dětem udělat v hlavách pořádný zmatek. „Dost se posunuly hranice mezilidských vztahů. Třeba rozchody - dřív partneři, ale i kamarádi nebo kamarádky, když byl problém, tak si sedli a zkusili ho řešit. Dneska napíšou SMS a je hotovo.

Ztrácí se respekt, protože internet je anonymní, mohou tam vystupovat s jakýmikoli vlastnostmi, nikoho nemusejí uznávat. A přenášejí si to do reálného světa. Mají menší vůli překonávat problémy, protože všechno jde rychle a pohodlně zahodit. Proč něco řešit, když stačí kohokoli jedním klikem vyřadit ze svého života?“ tvrdí Milena Nováková.

kyberšikana

Mnohdy stačí jeden klik a celý svět se člověku zhroutí...

foto:

JE TO NA VÁS...

Skutečně nemá význam dětem a teenagerům zamykat počítač do skříně. Spíš si hrábněte do svědomí a zamyslete se, jestli opravdu s tím svým robátkem dostatečně komunikujete, znáte jeho radosti i starosti, bavíte se s ním, věnujete se mu.

Pokud ne, může se lehce stát, že namísto vám se se svými trablemi začne svěřovat někomu úplně jinému. Ta hlavní chyba ale nebude na jeho straně, míček máte na raketě vy.

Pár tipů:

  • Počítač umístěte na viditelné místo, můžete po očku sledovat aktivity svých dětí.
  • Mějte přehled o tom, jaké stránky vaše děti navštěvují, a učte je bezpečnému vyhledávání. Používejte filtrovací nástroje jako například Google SafeSearch - ten rozliší stránky se sexuálním obsahem a blokuje je.
  • Učte své děti odpovědné komunikaci. Zlaté pravidlo zní: pokud byste něco někomu neřekli do očí, tak mu to neposílejte SMS, e-mailem, po chatu ani to nedávejte na internet.
  • Veškerý internetový obsah vnímejte kriticky, učte děti odlišovat spolehlivé zdroje od nespolehlivých.
  • Seznamte děti se základy internetové bezpečnosti.
  • Označujte nevhodný obsah a porušování pravidel.
  • Ohlídejte, co o sobě děti na internet dávají a kdo k tomu má přístup.
  • Chraňte si hesla a učte to i děti.
  • Pozor na cizí lidi, nemusejí být těmi, za které se vydávají.