Resilience vás zbaví stresu. Vytrénujte si ji

Psychologie 25. listopadu 2013

Někdo se hroutí z každé maličkosti, zatímco jiný nese i to nejtěžší životní břímě s úsměvem ve tváři. Čím to? Někteří lidé jsou zkrátka psychicky odolnější - mají vysokou resilienci. Ale i když vám nebyla dána do vínku, můžete ji mít i vy!

Resilience neboli odolnost vůči stresu a zátěži je v našem uspěchaném světě stále častěji skloňovanou dovedností.

Všichni někdy prožíváme těžké životní situace, umírají nám naši nejbližší, přicházíme o práci, strachujeme se o své děti, klátí nás zákeřné nemoci. Když na člověka padají těžké rány jedna za druhou, není jednoduché nepropadnout depresi. Psychickou odolnost, pružnost a nezlomnost ovšem lze trénovat. Resilience je umění obtížné situace zvládat a nenechat se jimi vyvést z míry.

Resilientní lidé jsou adaptabilnější, flexibilnější a lépe zvládají stres. Zdá se, jako by je nic nedokázalo rozházet, srazit k zemi, i pod silným tlakem zůstávají klidní; nevytočí se, nejsou frustrovaní ani iritovaní. Dobře vědí, že z každé zkušenosti vycházejí silnější, překážky a problémy vnímají jako výzvy a příležitost pro svůj růst.

resilience

Radujte se z úspěchů. Klidně i těch minulých.

foto:

ZVYŠTE SVOU RESILIENCI

  1. Povzbuďte se svými předchozími úspěchy.
  2. Nestresujte se dlouhodobým cílem a soustřeďte se na zvládnutí dílčího úkolu.
  3. Pokud se bojíte konkurence, stále se nesrovnávejte a zaměřte se na rozvíjení vlastních silných stránek.

Kde se bere stres

Příčinou naší nejistoty nejsou prekérní situace, do kterých se dostáváme. Ve skutečnosti nás zrazuje naše vlastní já. To naše podvědomé představy o tom, jak svět funguje, způsobují všechna ta nervová zhroucení a stres.

Dostaneme se do nějakého zatěžkávacího momentu, ale daleko víc, než od nás žádá samotná situace, na sebe nakládáme my sami. A k tomu přitom mnohdy sami sebe přesvědčujeme, že na to nejsme dost dobří. Obrovský tlak je pak na světě hned.

Trénink odolnosti nebo jóga

Jak trénink resilience vypadá? Především se hledají nefunkční mechanismy, představy, které člověk o sobě a svém fungování ve společnosti má a kladou na něj zbytečný tlak. Dělají z komára velblouda, či naopak bagatelizují skutečné nebezpečí. Učíte se soustředit se na to, co můžete kontrolovat, nikoli na to, co neovlivníte.

„Koncept resilience je obsažen již ve staroindickém učení jógy, kde pojem »sannahana« značí právě onu odolnost či nezdolnost vůči nepříznivým vlivům,“ říká psycholog a kouč Petr Růžička. „Jóga klade velký důraz na rozvoj a posílení vnitřních obranných mechanismů a vytvoření »pevné hráze« proti stresovým vlivům, oproti pouhému jejich odstraňování tak, jak to dělá současná západní medicína.“

Jedním z klíčů posílení resilience je umět ocenit své vlastní předchozí úspěchy. Možná si tak uvědomíte, že ve vás přece jen něco je! Pokud vás příliš znervózňuje všudypřítomná dravá konkurence, stres a soutěživost, řešením je – neporovnávat! Vždyť na pracovním trhu se uplatní nejrůznější typy lidí – pomalí vytrvalci, odvážní vůdci, sniví kreativci i průbojní soutěživci. Zůstat věrný sám sobě a nenechat se zviklat dílčími neúspěchy či krizemi pomáhá umlčet negativní myšlenky a být se sebou spokojený.

resilience

Odolnost vám pomůže vytrénovat jóga.

foto:

PRO POSÍLENÍ RESILIENCE JE ZÁSADNÍ VYROVNÁVAT ZÁTĚŽ RELAXACÍ A REGENERACÍ.

  • nevyhýbejme se zátěži a nepříjemnostem, ale zkoušejme je zvládat (vyhýbání se problémům oslabuje schopnost překonávat je a posiluje strach z další zátěže)
  • otužujme se (studená ranní sprcha, chození naboso v přírodě)
  • choďme do sauny či na kryoterapii (léčba extrémním mrazem)
  • sportujme (především nesoutěžní vytrvalostní sporty) a hýbejme se, cvičme jógu
  • mysleme a komunikujme pozitivně – jak o světě přemýšlíme, takový ho máme.