Buďte optimistka a vše vám půjde lépe

Psychologie 31. října 2016

Francouzský historik a politik François Pierre Guizot kdysi prohlásil, že svět patří optimistům a pesimisté jsou sotva diváky. A měl pravdu.

Ať už patříte mezi „diváky“, nebo „hlavní hrdiny“, měli byste mít na paměti, že optimismus neovlivňuje jen naši psychiku, ale i fyzické zdraví. Optimisté jsou odolnější vůči stresu, mají silnější imunitu a dožívají se vyššího věku. A to už za zvážení určitě stojí!

Z ČERNÉ NA BÍLOU

O přístupu člověka k událostem rozhodují hlavně jeho životní zkušenosti. Rozhodně mezi ně patří i to, v jaké rodině vyrůstal, jaké názory tam převládaly a samozřejmě důležitý vliv má i škola, kamarádi a další okolí.

„Rozhodně není dobré vnucovat druhým náš vlastní postoj, i když jim chceme třeba pomoci. Každý postoj má totiž své výhody i nevýhody, proto je vhodné udělat jakousi syntézu, vybrat si z optimismu a pesimismu to výhodné a brát svět reálně. Je užitečnější, pokud vše nenecháváme jen na náhodě, ale snažíme se aktivně o co největší pravděpodobnost pozitivního výsledku. Do určité míry je jedno, jak konkrétní věci a události vnímáme, důležitější je to, jaké ve skutečnosti jsou. Proto jistá dávka střízlivého realismu rozhodně neuškodí,“ podotýká k tématu psycholožka Zuzana Slezáková.

„Na osobním pozitivním postoji k životu můžeme zapracovat. Nebudeme ovšem šťastnější a spokojenější, jestliže se budeme uměle do optimismu nutit. Pokud subjektivně cítíme, respektive okolí nás upozorní, že pořád „remcáme“ a díváme se na věci „černě“, je to první signál, že bychom měli něco změnit.

Nedaří-li se nám to, můžeme navštívit různé kurzy pozitivního myšlení. Ovšem pokud nás přepadají pocity beznaděje, zoufalství nebo sníženého sebevědomí, které mohou být průvodními znaky duševního onemocnění, rozhodně je nutné vyhledat odbornou pomoc,“ uzavírá psycholožka.

RADOST SE VYPLÁCÍ

Neurovědy a antropologie dokazují, že lidský mozek není schopný zažívat trvalou radost. Neurotransmitery, biochemické látky působící v mozku, zajišťují jen relativně krátké zajiskření prchavé radosti, štěstí.

optimismus

Hurááá, optimismus si lze vypěstovat!

zdroj: Thinkstockphotos.com

JAK SE STÁT OPTIMISTOU?

  • Myšlenky o tom, že v něčem neuspějete, nahraďte nápadem, inspirací, jak se situace vyřešit dá.
  • Postoj se dá změnit i tak, že spíš než výsledkům a cílům připisujte větší význam činnostem jako takovým. Když si užijete aktivitu jako takovou, její výsledky ustoupí do pozadí.
  • Je přirozené, že ne na všem je možné najít klady.
  • Dobrou pomůckou je vzpomenout si každý den před spaním alespoň na tři věci, které se vám podařily.
  • Nepodceňujte ani výběr přátel a kamarádů. Být optimistou v klubu pesimistů je dost náročné. A často i nemožné.
  • Nesuďte ostatní a berte s rezervou negativní pocity druhých. Raději se soustřeďte na vlastní problémy.

Proto je důležité rozlišovat mezi dvěma typy štěstí: dlouhodobým, přetrvávajícím prožíváním štěstí a krátkodobou emocí intenzivního štěstí. Momentální štěstí můžete snadno zintenzivnit jakýmkoli povzbuzením. Třeba čokoládou, masáží zad, příjemným komplimentem nebo kyticí.

Udělat si občas malou radost se vyplácí. Podle psychologů totiž optimismus nepůsobí blahodárně jen na psychiku, ale ovlivňuje i fyzické zdraví. Věřili byste tomu, že optimisté trpí méně srdečním onemocněním, mají silnější imunitu a jsou odolnější vůči rakovině? Jejich přístup k životu také zvyšuje šance na vyléčení nádorových onemocnění. Kromě jiného jsou odolnější proti stresu a méně často trpí depresemi.

Takovými statistikami se jejich pesimističtí kolegové chlubit nemohou. Další výzkumy říkají, že lidé, kteří se děsí důchodového věku a spojují ho s pocitem neužitečnosti v očích okolí, žijí kratší dobu než ti, kteří jsou se stářím srovnaní a přijímají ho i s jistým očekáváním.

S CHUTÍ DO DŮCHODU

Výzkum, který uskutečnila americká univerzita v Yale, všechna tato fakta potvrdil. Zatímco fyziologické faktory, jako je tělesná váha, hladina cholesterolu nebo cvičení, mohou prodloužit život nejvíce o čtyři roky, pozitivní přístup k přibývajícím létům nám údajně dokáže přidat až sedm a půl roku k dobru.

Odborníci ovšem upozorňují, že matematika platí i opačně, takže je načase, abyste si pro vlastní dobro přestali dělat vrásky z vrásek. V otázce stárnutí se jednoznačně vyplácí optimistický přístup. Oproti přesvědčeným pesimistům si tak můžete snížit riziko předčasného úmrtí o celou polovinu.