Milostný trojúhelník: Vy, partner a deprese

Psychologie 27. dubna 2020

Žít s depresí není lehké. A možná ještě těžší je žít s člověkem, který depresí trpí. Kdo neprožil, těžko pochopí, co nemocný zažívá. Podle amerického psychiatra Gregory Dalacka se dá lidem, kteří přestali mít radost ze života, ulevit vhodným chováním nebo taktikou. Jak se tedy chovat a co říkat, abyste svému milému ještě nepřitížily?

Není to tvoje chyba
 Když máte chřipku a je vám mizerně, většinou si nedokážete vzpomenout, jaké to je, cítit se dobře. A stejné, vlastně ještě trochu horší, je to s depresí. Při té si mozek nedokáže uvědomit, jaké to je být v pohodě. Vaším úkolem je tedy partnera přesvědčit o tom, že za to, že u něj deprese propukla, on sám nemůže. Vysvětlete mu, že stejně jako u chřipky, by měl vyhledat odbornou pomoc. Povzbuďte ho, ať situaci řeší a neutápí se doma v temných myšlenkách.

Půjdu s tebou To neplatí jen pro terapeutická sezení, schůzky s lékařem nebo vyzvednutí antidepresiv v lékárně. A ačkoliv se může zdát, že dotlačit nemocného k lékaři může být pěkně náročné, mnohem náročnější je vydržet a stále ho v léčbě podporovat tak, aby ji skutečně dokončil.


Jsem tady pro tebe Tím, že řeknete někomu s depresí, že jste tu pro něj, pomáháte víc, než si uvědomujete. A není to o tom, že budete dělat divy a snášet modré z nebe. Stačí připomenout domluvenou schůzku, dohlédnout na užívání léků nebo směrovat nemocného ke každodennímu běžnému životu. Jde o to, ukazovat a připomínat, ale pozor – nekritizovat a nevyčítat. Pro člověka v depresi se stávají i běžné úkony obtížnými. Nepřekonatelným problémem může být i taková maličkost, jako je vstát z postele. Proto pomáhejte pozitivním přístupem.

Nejsi v tom sám Deprese je přirovnávána k jízdě dlouhým tunelem. Připomeňte tedy partnerovi, že v tom tunelu jedete společně a že z něj také společnými silami vyjedete. Zakázaná věta zní: To rozchodíš.

Co pro tebe mohu udělat? Chceš jít na procházku? Nebo se budeme jen tak z gauče dívat na televizi? Co bys chtěl dělat? A co kdybych uvařila něco dobrého k večeři? Nejlepší jsou obyčejné věci, které pomáhají udržovat pacienty v každodenní rovnováze. Dělejte s partnerem všechno normálně – jezte, cvičte, choďte včas spát, choďte ven. Zní to jednoduše, ale je to nesmírně důležité. Dejte najevo, že vás jeho nemoc neobtěžuje.

Jaké myšlenky se ti honí hlavou? Odborníci zdůrazňují, že je nutné s pacientem mluvit a ptát se na jeho pocity. Deprese může být smrtelné onemocnění a řada pacientů se setkala i se sebevražednými myšlenkami, proto se nevyhýbejte ani jim. Nedělejte z toho ale problém, naopak, uklidněte ho, že myšlenky na smrt se bohužel u této nemoci objevují, že to je jeden z projevů, ale že zase zmizí, až se vyléčí.

Beze slov partnera obejměte Někdy stačí i pouhá vaše přítomnost u nemocného člověka, nemusíte nic říkat. Stačí ho obejmout a ukázat, že se nevzdáváte a že jste s ním. Každopádně dobré je, abyste se i vy sami seznámili s problematikou deprese. Prostudujte si literaturu, tu důvěryhodnou vám poradí psychiatr. Budete k nemoci přistupovat s větším nadhledem a dozvíte se, jak život vedle nemocného člověka zvládnout.