Láska na váhu: Rozhodují o rozchodu už tři kila navrch?

Psychologie 17. března 2020

V posledních letech si muži při rozvodových stáních stále častěji stěžují na to, že manželka o sebe přestala pečovat. Nebo že ztloustla. A výzkum partnerského života ve Velké Británii dokonce ukázal, že muži své ženy opouštějí už kvůli třem kilům. Opravdu za to může nadváha?

Podle všeho nikoliv. Tím hlavním důvodem je fakt, že žena s nadváhou rovná se žena protivná. Celý jeden rok ze svého života strávíme před šatníkem vymýšlením, co si vezmeme na sebe.

A většinou pak jdeme stejně ven nespokojené. Nejspíš i proto, že se téměř všechny vidíme tlustší. V reálu to s naší postavou není zdaleka tak špatné. Tedy alespoň ne do svatby.

Proč jsou ale vdané ženy obvykle oplácanější než svobodné? Protože svobodná žena přijde domů, podívá se, co je v ledničce, a jde do postele. Vdaná žena přijde domů, podívá se, co je v posteli, a jde do ledničky, praví se
 v jednom vtipu. Faktem je, že pokud jsme v manželství nebo samy se sebou nespokojené, přibíráme velmi rychle. Jídlo je totiž ten nejjednodušší prostředek k zahánění stresu.

Stejně jako při sportu i při jídle se nám vytvářejí v těle endorfiny, hormony radosti. Na chvíli tak na všechny strasti zapomeneme. Když máme nervy, také obvykle málo spíme, což je další důvod, proč nespokojené ženy nebezpečně přibírají. Mezi třicátým a čtyřicátým rokem života, kdy většina z nás prožívá své první manželství i mateřství, navíc začne zpomalovat náš bazální metabolismus. Zcela automaticky přibíráme od této chvíle minimálně půl kila za rok. Tedy pokud nezačneme méně jíst nebo se víc hýbat. Boj s kily definitivně začíná. Alespoň ženám v jedenadvacátém století. Naše prabáby tohle řešit nemusely.