"Má jenom tu kočku" a dalších 7 mýtů o svobodných ženách

Láska a vztahy 24. srpna 2020

Je vám přes čtyřicet a ještě nechystáte svatbu? To jste jistě terčem "vtipných" nebo chápavých poznámek.

Mýtus 1: Je na ní něco divného

Když šla Radka (39) na večeři se sympaťákem, kterého potkala na semináři, netušila, co ji čeká. Když se během předkrmu zmínil, jak je zvláštní, že nemá žádného přítele, znělo to roztomile. Když se o tom zmínil i při pojídání kuřecích nudliček, stále si říkala, že asi chce být zdvořilý. Když tohle téma ale začal otevírat i při zmrzlině, rázně se ohradila. Vysvětlila mu, že na takové řeči není zvědavá. Že se asi snaží být milý, ale ve skutečnosti zřejmě zkoumá, jestli nemá dřevěnou nohu, umělý chrup, nebo otce v kriminále. Rázně mu vysvětlila, že ji dokonce ani nehledá policie! Nedokázal si představit to nejjednodušší: že je prostě sama buď proto, že chce, anebo proto, že nikoho zajímavého nepotkala.

Mýtus 2: Má jenom tu kočku

„Když jsem si pořídila kočku, slyšela jsem denně, že ta mi muže nenahradí,“ směje se Alena (41). „Dokonce i mámě jsem musela opakovaně vysvětlovat, že kočku chci doma proto, že je s ní legrace, ne proto, abych s ní žila, cestovala a spala.“ Život se zvířecím kamarádem není životem s náhražkou. Jistě existuje spousta lidí, kteří se o své chlupaté miláčky starají přehnaně, ale se sólo životem to nesouvisí. Výhoda kočky je mimo jiné ta, že se nemusí venčit, a tak je ideální pro hodně zaměstnané ženy.

Mýtus 3: Někdo ji osudově ranil

Další rozšířená pohádka je o osamělé ženě, která se léčí. Z nešťastné lásky, rozvráceného manželství... Mnoho lidí si nedovede představit, že by nějaká žena mohla chtít být sama, takže dozajista musí trpět. Navíc je třeba s ní soucítit, chovat se k ní ohleduplně a neustále se jí "nenápadně" vyptávat, který darebák ji uvrhl do osamění. Přitom se stačí rozhlédnout po okolí, aby každý pochopil, že tolik samotných žen nemohl někdo odmítnout. „Pokaždé, když se vrátím večer domů, pustím si hudbu a dám si sprchu. Jestli mi něco nechybí, pak je to vaření večeře pro někoho, kdo už je hodinu doma a čeká, co mu namažu,“ popisuje Klára (43) jeden z důvodů sólového života.

Mýtus 4: Je moc vybíravá

„Nikdo ji nesbalil, protože si vybírá,“ slyšela o sobě jednou Marie (41) mluvit kolegyni na chodbě. „Myslí si, že po světě běhaj jen samí chlapi s mercedesem a tlustou peněženkou,“ pokračovala ještě ona dáma. Marie ovšem nehledá Božského, co by měl všechno: dobré srdce, laskavou duši, spanilou tvář, dům na Riviéře, hodinky s vodotryskem. Na druhou stranu ale nehodlá trávit život s jakýmkoli mužem jen proto, aby nebyla sama. Zná svou cenu a chce mít vedle sebe člověka, který ji zná také. Nebo prostě raději zůstane sama.

Mýtus 5: Nemá co na práci

„Jakmile je potřeba něco dělat o víkendu, můžu si být naprosto jistá, že šéf požádá nejprve mě. Myslí si, jako nakonec většina kolegů, že když jsem sama, tak nemám co na práci,“ říká Petra (44) a má svatou pravdu. Jeden z nejfousatějších mýtů je ten, že svobodní lidé mají moře času. Navíc když jsou doma sami, tak přece ani nebudou nikomu chybět! Když je třeba rozhodnout o svátečních směnách, automaticky se nejprve "sahá" po svobodných. Svobodní lidé, ať jsou mladí, nebo staří, mají ale vlastní představy o volném čase. I svobodní slaví Vánoce a chtějí je strávit jinde než v práci. Také svobodné ženy si vědí rady s volným víkendem a nepotřebují ho zaplňovat firemními zakázkami.

Mýtus 6: Chudák, je tak osamělá!

Po světě určitě nechodí ani jedna svobodná žena, která by neměla zkušenost s "asistenčními" službami, jako je hlídání cizích dětí a bytů. „Kdykoli jsem se mezi kamarádkami zmínila o tom, že se těším na pátek večer, až si půjčím film a v klidu se na něj podívám, vyměňovaly si soucitné pohledy. Občas mi dokonce dobrosrdečně radily, že když si nevyrazím nikam mezi lidi, budu sama až do smrti. Jako by jediným smyslem života mělo být někoho někde hledat,“ potvrzuje Jindra (41). A dodává také, že se okolí snaží jí zaplňovat čas hlídáním dětí. „Stejně jsi sama, tak tě to aspoň potěší.“ Občas určitě, ale rozhodně ne každý den. Až bude chtít svobodná žena hlídat každý den děti, nepochybně si pořídí nějaké vlastní.

Mýtus 7: Ta už nikoho nenajde

Být svobodná není nemoc, není tedy potřeba tento stav nějak léčit. Ani chytrými knihami, ani dobrými radami. A není to ani nakažlivé, jak by se z reakcí některých lidí dalo soudit. Není to stav na věky, a když se vám líbí, tak si ho užijte! Nemáte se čeho bát a na "vtipnou" poznámku, že svobodnou ženu po čtyřicítce spíš unesou teroristé, než by se vdala, nedejte. Jestliže budete chtít s někým být, pak ho poznáte buď zítra, či za rok, nebo za pět let. Do té doby není nutné hledat náhražky jen proto, abyste se měla při kontrole okolí čím prokazovat.

Mýtus 8: Spí v jeskyni a jí konzervy

„Jedna kolegyně vždycky říkala: »Martinko, ty se máš nejlíp, nemusíš uklízet a vařit,«“ vzpomíná Martina (45). „Vždycky jsem se smála a říkala jí: »Jasně, spím totiž v jeskyni a jím lančmít nožem z plechovky.«“ Mýtus o osamělých ženách, které nevaří, živí se vlašákem z papíru a nic nemusejí, je úporný. Jako by to byly osoby z jiné planety a vedly život naprosto odlišný od všech "normálních". Živí ho i rady v časopisech typu "dbejte o sebe a občas si sama udělejte večeři při svíčkách". Ovšem osamělá žena se nejen češe a umývá, ale dokonce i vaří a uklízí. A večeře pro jednoho při svíčkách je spíš scéna z hororu než výjev z běžného života.