Velikonoční týden: zhroutíte se z neumytých oken?

Hody hody doprovody! 28. března 2013

S prvním sluníčkem má potřebu umýt okna i žena, které je jinak stav prachu na českých skříních lhostejný. Opravdu jsme se narodily, abychom uklízely?

„Odjakživa jsem nenáviděla jarní úklid, který prováděla moje máma,“ svěřuje se Lenka, dnes čtyřicetiletá zaměstnaná maminka dvou dětí.

„Nutila nás vysmejčit všechny skříně a uklízet v každém šuplíku. Táta vždycky zmizel na fotbal, ale já se sestrou jsme utéct nemohly. Máma neměla klid, dokud se všechno neblýskalo, i kdyby měla nad kbelíkem a hadrem vydechnout naposledy. Přísahala jsem si, že to dělat nebudu, ale už je to tady.“

Dokud Lenka bydlela sama, úklidu nepodléhala, ale od doby, kdy žije se svou rodinou, jí to nedá. „Ještě vánočnímu úklidu odolám, ale na jaře mám smůlu. Jakmile vyleze slunce, hned je vidět každá šmouha. Děti jsou naštěstí ještě malé, jinak bych je určitě honila jako moje máma mě.“ Je to vážně tak - máme potřebu uklízet v genech? Je to v genech?

Tohle rovnou vyhoďte!

  1. Vyhoďte, co jen můžete. Svírá se vám srdce nad tričkem, ve kterém jste slavila osmnáctiny? Pokud je vám víc než třicet, tričko už nosit nebudete. Dejte ho neteři, charitě, nebo použijte jako hadr na podlahu. Uvidíte, jak se ve vašich skříních uvolní místo, když to uděláte se všemi podobnými relikviemi.

  2. Použijte úložné prostory. Nejvíc nepořádku nadělají věci volně ložené. Právě na nich se usazuje prach a přes ně musíte hopkat, když si jdete pro knihu nebo marmeládu. Využijte ozdobné krabice nahoře na skříni, do komory si pověste poličky odshora až dolů. Do koupelny pod umývadlo můžete postavit praktickou nízkou skříňku nebo plastový několikapatrový vozík.

  3. Kupujte jen to, co opravdu potřebujete. Máte doma od loňských Vánoc kuchyňský robot, ale v teleshoppingu jste se nadchla pro tryskový odšťavňovač? Rychle se podívejte, jestli váš robot odšťavňovat náhodou taky neumí. Jinak budete mít v bytě další krám zabírající místo.

  4. Nesnažte se strhnout všechno najednou. Rodina si pravděpodobně nevšimne, že jste ještě neosprchovala květiny, ale zato bude vnímat, jak na své blízké naštvaně a vystresovaně křičíte.

  5. Postupujte po malých krocích. Když každý den uklidíte něco malého, k výsledku se nakonec také dopracujete. Dnes utřete prach, zítra umyjte vanu, pozítří můžete uklidit třeba šuplík se šitím.

Matky se starají přirozeně

„Takhle ostře to asi nikdo nezformuloval a v posledním půl století by si ani netroufl, leda by to byl někdo se zálibou v potížích a konfliktech,“ říká psycholožka Marta Boučková.

„To by bylo příliš revoluční a nepopulární tvrzení. Na druhou stranu ale příroda s ženami počítala v roli matek, které se budou starat o dítě, a to potřebuje alespoň první dny a měsíce prožít v hygienickém prostředí. O potravu se stará samec, takže v lidském světě je to muž. Když ji ovšem dodá domů, tak ji zase obvykle upravuje žena. A pro ni je výhodné vědět, kde má který nůž a hrnec.“

Roli podle Marty Boučkové hraje i to, že pokud jde o orientaci v malém prostoru, je ženská psychika operativnější než mužská. Ženy si proto dokážou rychleji udělat systém a pořádek v domácím hnízdě.

„Ženy jsou taky vnímavější vůči detailu, takže ta spousta drobností, ze kterých se skládá domácnost, je pro ně snadněji zapamatovatelná.“ Důležitá je také větší ženská estetická schopnost, ženy mají prostě výraznější smysl pro lad věcí.

„Určitě víte, že ženy na rozdíl od mužů používají obě mozkové hemisféry najednou, proto dokážou dělat také více věcí najednou. Mnohdy tomu tak propadnou, že jim dělá potíže soustředit se na jednu jedinou věc.

A z toho zase vyplývá, že spoustu věcí z domácích prací dělají automaticky. Ani jim to nepřijde, pouze když si muže vezmou pod drobnohled a najednou zjistí, že on takové automatismy nemá. Neuklidí prostě mimoděk špinavé prádlo na určené místo nebo prázdný hrnek od kávy do dřezu.“

Podle reklam musíme drhnout

Ještě jedna věc tu ale hraje roli - televizní reklamní představa o krásné a usměvavé hospodyni, která má stejně vymydlenou domácnost, jako je ona sama. „Výrobci čisticích prostředků využijí každý vhodný moment, aby nám připomněli, že bychom měly uklidit, protože bez toho nejsme plnohodnotné ženy,“ upozorňuje psycholožka.

Jde to až tak daleko, že ačkoli si žena najme do bytu uklízečku, má pocit, že musí před jejím příchodem trochu uklidit. I v úklidových agenturách obvykle pracují ženy, muže si najímají jen na těžkou práci.

úklid 2

Nesnažte se udělat vše najednou. Jeden den začněte s prachem.

zdroj: www.thinkstock.cz
úklid 1

Příští pokračujte třeba s koupelnou.

zdroj: www.thinkstock.cz

Dejte si všichni brigádu

Na úklidu by se ale měli podílet všichni, kdo doma bydlí. Jestli lidem záleží na tom, aby prostředí, ve kterém žijí, vstupovalo do jara blyštící se čistotou, tak by si měli udělat jednodenní brigádu. Každý udělá něco a večer si pak zajdou společně do kina nebo na dobrou večeři. Úklid je těžká práce a za jeho vykonání je třeba se odměnit!

Každý by měl při úklidu využít těch schopností, které umožní uklidit co nejrychleji, aby o to víc zbylo na společnou příjemnou činnost. Aktuální výzkum z Kalifornie také potvrdil, co ženy už dávno vědí - muži, kteří pomáhají v domácnosti, velmi prospívají rodině.

Takový vzor má kladný vliv na děti, protože je vede ke spolupráci, ale hlavně dělají hodně pro své manželství. Ženy se cítí méně stresované, když se jim dostává pomoci, a lépe zvládají práci i celý život. Pomoc partnera je pro ně navíc výrazným signálem lásky a jistoty a jejich muži se pak pro ně stávají sexuálně přitažlivějšími.

A pak je tu ještě jedno úklidové hledisko - pohled na uklizený byt je pro nás prostě uspokojující a při smýčení skříní se dá hezky duševně odpočinout. Rovnáním své domácnosti si symbolicky uklízíme i v sobě a částečně i ve vztazích. Navíc je to druh práce, který má okamžitý potěšující výsledek. Takže jestli vás to baví, ukliďte, ale nepřehánějte to.

Skvosty pro lásku

  • reklamní letáky, prošlé kupony na slevy, staré pohlednice, pokud pro vás nejsou důležité
  • staré účtenky za potraviny
  • prošlé záruční listy
  • návody k věcem, které už nemáte
  • časopisy starší než tři měsíce, staré katalogy
  • staré rozbité spotřebiče a rozbitý nábytek, pokud to není zrovna starožitnost
  • kosmetika, kterou už rok nepoužíváte
  • zmuchlaný balicí papír, děravé punčochy a boty, které vás tlačí
  • přebytečné skleničky na alkohol, ošklivý jídelní servis, který nemáte ráda
  • hry, které nikdo nehraje nebo u kterých chybí důležitá součást

úklid 3

Hromadu starých časáků bez obav vyhoďte.

zdroj: www.thinkstock.cz