Drožďová pomazánka

Recepty pro svěží život 25. února 2012

Droždí buď člověk má rád, nebo ne. Jestli vám nevadí, vyzkoušejte zdravou pomazánku.

Potřebujete:

6 vajec 1 menší cibuli 1 jarní cibulku 1 kostku droždí 2 lžíce olivového oleje mletý pepř sůl

Postup:

  1. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a jarní cibulku na kolečka.
  2. Cibuli orestujte na rozpáleném oleji. Až zesklovatí, přidejte rozdrobené droždí a při střední teplotě je rozehřejte a míchejte, dokud nezhoustne.
  3. Jakmile začne droždí tmavnout, přidejte kolečka cibulky a rozšlehaná vejce. Osolte, opepřete a míchejte, dokud se vejce nesrazí. Pomazánku můžete podávat teplou i studenou a ozdobit ji podle chuti čerstvými bylinkami a zeleninou.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Droždí je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, které udržují v kondici naši nervovou soustavu a pokožku, hojí drobné ranky a prasklé koutky úst. Obsahuje chrom, který udržuje hladinu glukózy v krvi a snižuje chuť na sladké. Vejce je skvělým zdrojem bílkovin bohatých na esenciální aminokyseliny, které organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk. Jedno středně velké vejce má navíc pouhých 80 kalorií!“