Zapečené brambory s lososem

Recepty pro svěží život 29. února 2012

Dopřejte si čerstvé suroviny a vytvoříte lahůdku pro sebe i své hosty.

Potřebujete:

700 g brambor

600 g filetů z lososa bez kůže

4 dl 30procentní smetany

300 g celeru

4 vejce

200 g mraženého hrášku

4 lžíce nakrájeného kopru

40 g másla

sůl

Postup:

  1. Lososa osolte, rozkrojte na čtvrtiny a nechte v chladu. Brambory oloupejte a nakrájejte na jemné plátky. Vložte je do mísy a promíchejte s rozšlehanými vejci, smetanou, solí a koprem.

  2. Celer oloupejte a nakrájejte na plátky. Vložte je do vroucí osolené vody a nechte krátce přejít varem. Nechte odkapat na sítku a přimíchejte do mísy k bramborám.

  3. Čtyři zapékací misky vytřete máslem. Rozdělte do nich tři čtvrtiny brambor s celerem. Do každé misky přidejte čtvrtinu lososa a čtvrtinu hrášku. Vše zakryjte zbylými bramborami s celerem. Misky vložte do vyhřáté trouby a při 160 °C zapečte dozlatova.

Co na to odbornice na zdravý život?

Zuzana Kuliszová výživová poradkyně

Zuzana Kuliszová, výživová poradkyně: „Brambory i losos by měly být co nejčerstvější. Rybu kupte raději ve speciálním obchodě s mořskými plody než mraženou v supermarketu. I hrášek by mohl být čerstvý, z hlediska živin je pak lepší. Smetana dodá chuť a celý pokrm příjemně zahustí. Pokud byste k sobě chtěli být přísnější, můžete vzít i méně tučnou smetanu - nejnižší je 8procentní. Celer je nejen zelenina, ale i koření a lék. Jako afrodiziakum má blahodárný vliv na mužskou potenci, obsahuje množství éterických olejů, vitaminů a minerálních látek potřebných pro dobrou funkci imunitního systému. Takže celkově velmi vhodné jídlo.“