Jak si vybrat správné svatební prstýnky?

Svatba jako řemen 19. dubna 2013

Autorka článku není dobrý příklad, protože prostě šla týden před svatbou se snoubencem do prvního českého klenotnictví po cestě a žádala co nejjednodušší tenké zlaté kroužky bez jakýchkoli ozdob. Většina nevěst má náročnější představy.

Proč se vlastně používají prstýnky? Symbolizují to, že jako nemá prsten žádný začátek ani konec, má trvat láska na věky. Objevily se už ve starém Římě a za papeže Mikuláše I. se staly pevnou součástí svatebního obřadu.

Prsteny ve starověku a středověku byly nejčastěji železné či měděné, ale také ze slonoviny, kůže či jen z obyčejné trávy. Drahé kovy se v širší míře rozšířily až později. Teprve od 20. století nosí prsteny oba partneři, dřív ho dostávala pouze žena.

U nás a ve většině evropských zemích se snubní prsten nosí na prsteníčku levé ruky, která je blíže k srdci. Tento zvyk pochází od Egypťanů, kteří věřili, že je žíla levé ruky spojena přímo se srdcem. Navíc je umístění na levé ruce praktické, protože pravákům nepřekáží při práci.

svatební prsten

Zvyk nosit prsten na levé ruce pochází z Egypta.

zdroj: www.thinkstock.cz

Nechte si na to čas, ať si to užijete

Na výběr snubních prstenů si vyhraďte dostatek času – ideální jsou tři měsíce. Materiálů a tvarů je nekonečné množství. Zlaté jsou klasické, krásné, a taky dobrou investicí, jestli chcete vzít tuhle okolnost v úvahu.

U zlata můžete vybírat z 14 či 18karátové slitiny, které se liší obsahem ryzího zlata ve slitině. Ryzost kovu musí prodejce uvádět, jestli to napsané nemá, jděte kupovat jinam. Navíc všechny zlaté šperky prodávané v ČR musejí být opatřeny státní puncovní značkou, která zaručuje ryzost kovu.

Co nevíte o kokosu

  • Prsten by měl jít nasunout hůře přes kloub, tahem, nikoliv pod tlakem, ale vzadu na prstu by měl být tak akorát, aby ani netlačil, ani nepadal. Člověk by měl mít sám hlavně dobrý pocit.
  • Většina žen se pohybuje v rozmezí velikostí 50 až 60 podle měřicích kroužků (podle jiného typu značení velikostí 10 – 20), což odpovídá obvodu prstu 50 až 60 mm. Muži mají prsty v závislosti na větších rukách tlustší a pohybují se v rozmezí velikostí 60 až 70 (podle jiného typu značení velikostí 20 až 30).
  • I kdybyste se trochu spletli, zlatníci vám prsteny upraví až ob dvě velikosti.

Při výběru designu se řiďte nejen vkusem, ale i šířkou prstu. U dlouhých nebo velmi štíhlých prstů je lepší volbou širší kroužek, který prst opticky zmenší, prsten na něm vypadá přirozeněji. U silnějších prstů naopak slabší, prst opticky prodlouží. Kromě šířky kroužku máte také na výběr z několika variant tvaru průřezu prstenu. Průřez prstenu volte s ohledem na pohodlí při nošení.

Chcete prsten s kamenem? Nejlepší bude diamant, ten se dává obvykle pro ženu, zatímco muž má prsten bez něj. Pokud se rozhodnete investovat do diamantových prstenů, určitě se vyplatí navštívit důvěryhodného prodejce, který ke šperkům nabízí certifikáty ověřené nezávislou autoritou.

Při objednání prstenu musíte uvést také velikost. Při zkoušení pamatujte, že prsty mohou natékat a měnit objem. Večer máte tedy větší velikost než ráno a stejně tak v teplejším počasí. Pokud budete váhat mezi velikostmi, zvolte raději tu menší. Lepší pro prsten je zvětšení o číslo než jej zmenšovat. Více informací najdete na www.svatby.cz.

svatební prsten

Svatební prsten vybírejte důkladně. Bude s vámi (doufejme) po zbytek života!

zdroj: www.thinkstock.cz

elektronické předplatné