Jaké svatební tradice chcete dodržovat?

Svatba jako řemen 24. dubna 2013

Dneska nemusíte dodržovat vlastně nic, kromě toho, co pro svatbu určuje zákon. Některá nevěsta chce být úplně tradiční, jiná staré zvyky nesnáší. Vyberte si podle své povahy.

Podle jedné tradice by třeba snoubenci neměli trávit předsvatební noc v jednom domě. Když spolu už bydlíte, měl by jeden z vás odjet k rodičům nebo kamarádům.

Další pravidlo praví, že by ženich neměl vidět šaty nevěsty dříve než před obřadem. Nakonec může být rád, že už viděl nevěstu, že? V některých zemích to dodnes není zvykem.

Říká se, že kdo uvidí toho druhého ve svatební den první, bude mít ve společném životě navrch. Tak to byste si měla ohlídat, abyste svého drahého viděla nejdřív vy.

Nevěsta by měla mít ve svatební den oblečeno všechno nové, protože začíná nová etapa jejího života. Dále jednu věc vypůjčenou a jednu věc starou, třeba nějaký šperk, který má v rodinné historii význam, také něco darovaného a něco modrého.

Rýže zajistí štěstí

Na novomanžele se při odchodu z obřadní síně hází zrnka rýže, což symbolizuje blahobyt a štěstí v budoucím životě. Těžko říct, kde se v české kotlině historicky vzala rýže, asi to bývalo dřív obilí.

Oblíbenou tradicí je házení svatební kytice: dívka, která chytí svatební kytici hozenou nevěstou, se podle ní do roka vdá. To také platí o svatebním dortu – pokud si svobodná dívka dá kousek dortu na noc pod polštář, uvidí ve snu svého budoucího manžela.

Šaty nevěsty jsou bílé jako symbol panenství a čistoty. Závoj měl do poslední chvíle skrývat cudnost jako poklad pro ženicha. Málokterá se dneska vdává jako panna, ale bílé šaty se závojem jsou opravdu romantické, proč se toho vzdávat…

Ženich přenáší nevěstu přes práh jejich nového společného domova proto, aby přelstil zlé duchy, kteří číhají nad prahem. Když přes ně noha nevěsty nepřejde, nebudou vědět, že tam nějaká je.

Proti zlým duchům původně fungovaly i družičky. To byly dívky, které se měly co nejvíce podobat nevěstě, aby duchy zmátly. Ti pak nepoznali, která z nich je nevěsta, a nemohli jí provádět nic špatného. Dneska už tuhle funkci nejčastěji plní holčičky z příbuzenstva, protože doufáme, že zlé duchy odeženeme sami.

svatební kytice házení

Házení svatební kytice, to je jeden z tradičních zvyků.

zdroj: www.thinkstock.cz
závoj

Závoj měl v minulosti skrývat nevěstinu cudnost pro ženicha.

zdroj: www.thinkstock.cz

Talíře, střepy a společné jídlo

Rozbití talíře a společné zametání střepů symbolizuje schopnost manželů spolupracovat. A pojídání polévky z jednoho talíře zase vůli společně užívat společného majetku.

Nevěsta rozkrajuje svatební dort pro všechny hosty. Dort krájí pravou rukou a ženich ji pravou rukou přidržuje. První kousek podává ženich nevěstě, druhý kousek nevěsta ženichovi. Další díl podává nevěsta matce ženicha, dále vlastní matce, otci ženicha, svému otci a svědkům. Pak se ženich s nevěstou ze svých kousků dortu krmí navzájem. Každý z hostů musí sníst alespoň kousek dortu, protože odmítnutí prý přináší smůlu jak manželům, tak tomu, kdo odmítá. Kdo byl pozván na svatbu a nemohl se zúčastnit, tomu se posílá kousek dortu jako symbol účasti na štěstí novomanželů.

Dříve bývaly tradicí proslovy a dlouhá přání při hostině. Můžete si místo toho třeba přečíst svatební blahopřání.

A vůbec špatný nápad není něco si schovat na památku, třeba kvítky ze svatební kytice, panenky z dortu nebo závoj. Možná nejste nostalgická, ale vaše děti to třeba jednou bude zajímat.

svatba

Společné jídlo novomanželů zajistí vůli užívat společného majetku.

zdroj: www.thinkstock.cz

elektronické předplatné