Ověřené tipy, jak si vybrat správné brusle

Ve svých dětech žijeme dál 23. května 2013

To je jedno, jestli už jste to někdy na nohou měla, nebo teprve chcete začít s bruslením. Pokud letos plánujete nákup, nevyhazujte zbytečně peníze, ale nechte si poradit.

Pokud se plánujete na bruslích teprve učit jezdit anebo nepatříte mezi časté jezdce, tak není třeba za brusle utrácet zbytečně moc peněz.

„Musíte si rozmyslet, jak často budete jezdit. Jde-li o příležitostnou aktivitu, doporučil bych vybírat ze základních modelů, jejichž cena se pohybuje okolo 1 500 korun. Dražší, ale komfortnější modely stojí od 2 500 do 5 000 Kč,“ vysvětluje Ondřej Šourek, vedoucí prodejny Hervis z Prahy.

A jak si brusle vyzkoušet? V obchodě najdete hodně modelů s označením unisex, tedy vhodné pro obě pohlaví. Ty jsou levné, a proto vhodné pro začátečníky.

„Vzhledem k fyziologické rozdílnosti stavby těla mužů a žen je pro zkušenější bruslaře důležité mít na noze přesně padnoucí a dobře fixovanou botu. Pánské brusle bývají pevnější a dimenzované především na větší hmotnost a výšku postavy. Dámské jsou naopak připravené na menší výšku, váhu a jinou klenbu. Rozhodující by však měl být váš pocit po upnutí boty, která by měla sedět pevně a stabilně na noze, ale neměla by škrtit,“ radí prodavač.

Nezapomeňte na helmu

Ať už jste začátečník, nebo pokročilý, měli byste vždy myslet na své zdraví a na zdraví svých dětí. Stejně jako u kola platí, že byste neměli vyrážet bez ochrany hlavy. Spolu s nákupem bruslí se doporučuje dokoupit i nejrůznější chrániče kolen, zápěstí a loktů, které snižují riziko pohmožděnin a zlomenin. I brusle je třeba občas zkontrolovat. „Na co bruslaři často zapomínají, je pravidelná údržba. Přitom stačí boty ošetřit klasickými přípravky a jednou za čas zkontrolovat stav sjetí koleček a dotáhnout šrouby,“ upozorňuje Šourek.

brusle

I na bruslích se může přihodit karambol.

zdroj: www.thinkstock.cz

Co to znamená?

Může se vám stát, že se při výběru in-line bruslí setkáte s celou řadou pojmů. Pro lepší orientaci poslouží následující slovníček pojmů:

  • Fitness: Pokud vyhledáváte klasické rekreační bruslení, pak to budou právě „fitness“ kolečkové brusle pro relaxační sport pro každého.
  • Fitness speed: Zkušenější jezdci, vyžadující vyšší rychlost a dynamiku jízdy, obvykle vyhledávají další stupínek, a sice tzv. „fitness speed“ in-liny, které umožňují rychlejší jízdu, ale na druhou stranu vyžadují také více fyzické námahy. Obvykle je třeba počítat s většími kolečky (90 mm).
  • Speedové brusle: Představují kategorii, která se vyznačuje tím, že brusle mají velká kolečka (průměr 100 mm) a mnohem delší rám, takže můžete očekávat velice dynamickou jízdu, nicméně od svého majitele vyžadují více zkušeností s ovládáním a pokročilé zkušenosti s bruslením.
  • Aggressive in-line: Pokud byste rádi do skateparku a máte s in-line sportovním bruslením zkušenosti, padá volba obvykle na kolečkové brusle v kategorii „aggressive in-line“, jež mají speciální konstrukci přizpůsobenou jízdě po rampách a překážkách a především umožňují dělat různé triky. Tyto brusle nejsou příliš vhodné pro klasickou jízdu.
  • Off-road (nordic skating): Velmi specifická kategorie kolečkových bruslí. Tyto kolečkové brusle boří hranice typické pro běžného in-line bruslaře, protože umožňují jízdu téměř v jakémkoli terénu, na polních a lesních cestách. Off-road kolečkové brusle totiž nevyužívají běžných in-linových koleček, nýbrž dvou nafukovacích kol o průměru 150 mm, které si s nerovnostmi velmi dobře poradí. Tento sport bývá označován také jako „nordic skating“.
  • In-line hokej: Speciální kategorie kolečkových bruslí určená pro hráče in-line hokeje. Tyto in-liny se velmi podobají klasickým hokejovým bruslím, ale konstrukce je měkčí a pohodlnější na nošení. Tyto brusle jsou přizpůsobeny pro rychlé starty a prudké zatáčky a rozhodně se nehodí pro běžné rekreační ježdění po stezkách pro bruslaře.

bruslení 1

Fialkové brusle potěší každou slečnu i dámu.

foto:

Kluk v akci

  • Pohodlné dámské (K2 Alexis 84) in-line brusle s měkkou a prodyšnou vnitřní botičkou K2 Softboot, která má schopnost zapamatovat si tvar chodidla, koupíte u Hervisu za 2 999,90 korun.