Příjemně jemná panenka se švestkami

Vaření a recepty 24. února 2019

Ze samých dobrých věcí vyjde věc vynikající - tak se dá shrnout tahle varianta vepřové panenky.

Pečená panenka se švestkami

Potřebujete:

800 g vepřové panenky

2 hřebíčky

1/2 hvězdičky badyánu

1/4 lžičky skořice

1 lžíci řepkového oleje

2 mrkve

2 pastináky

4 plátky sušené šunky

8 stroužků česneku

8–12 sušených švestek bez pecky

sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Panenku pečlivě očistěte od blány. Hřebíčky a badyán utlučte v hmoždíři nebo umelte a smíchejte se skořicí, olejem a maso směsí potřete. Nechte chvilku marinovat.

  2. Mezitím očistěte mrkev, pastináky a překrojte je na poloviny. Do kastrůlku dejte vařit osolenou vodu. Mrkev s pastinákem povařte asi 5 minut ve vroucí vodě, pak je sceďte.

  3. Marinované maso osolte, obalte sušenou šunkou. Vložte do zapékací misky a obložte ovařenou mrkví s pastinákem, neoloupanými stroužky česneku a sušenými švestkami. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15–20 minut. Panenka by po rozříznutí měla být lehce růžová. Podávejte s bramborami nebo tmavým pečivem.