Vylepšete lívance banánem a speciální rychlou dýňovou marmeládou

Vaření a recepty 15. září 2018

K večeři může být sladká chuť a nová varianta starých dobrých lívanců. Potřebujete už jen koupit banány.

Banánové lívance

Potřebujete:

4 dl mléka

300 g hladké mouky

2 banány

2 malá vejce

30 g krystalového cukru

20 g čerstvého droždí

sůl

špetku citronové kůry

olej na lívanečník

Marmeláda:

250 g dýňové dužniny

100 g krupicového cukru

0,5 dl pomerančové šťávy

1 lžíci nastrouhaného zázvoru

špetku soli

Postup přípravy:

  1. Mléko promíchejte s rozdrobeným droždím, lžící mouky a lžící cukru a připravený kvásek nechte na teplém místě vzejít. Do mísy prosejte zbylou mouku, přidejte zbylý cukr, citronovou kůru a špetku soli. Směs zalijte kváskem a vypracujte jemné, hladké těsto. Zakryjte je utěrkou a na teplém místě nechte 30 minut kynout.

  2. Vykynuté těsto lijte malou naběračkou do olejem vytřených otvorů lívanečníku a pečte asi 2 minuty z jedné strany. Než lívance otočíte, zatlačte do každého lívance 4 plátky banánu, otočte, popřípadě trochu podlijte olejem a pečte i z druhé strany dozlatova.

  3. V kastrůlku svařte 2 dl vody s cukrem, šťávou z pomeranče a špetkou soli. Přidejte na kostky nakrájenou dýni a šťávu z vymačkaného nastrouhaného zázvoru a zvolna vařte, dokud se dýně nerozvaří a směs nezhoustne. Hotové lívance potřete marmeládou.