Ideální podzimní jídlo: Karbanátky se šunkou nebo uzeným

Vaření a recepty 18. listopadu 2017

Tohle asi bude chutnat každému, protože nám smažené "karboše" připomenou, co určitě vařila máma nebo babička. A fakt jsou pořád dobré.

Zelné karbanátky se šunkou

Potřebujete:

500 g hlávkového zelí

100 g šunky (nebo uzeného masa)

2 starší žemle

trochu mléka

2 vejce

sůl

pepř

majoránku nebo zelenou petrželku

strouhanku

olej na smažení

Postup přípravy:

  1. Zelí rozkrojte na větší díly, povařte v osolené vodě, prolijte studenou vodou přes cedník a nechte dobře okapat.

  2. Žemle nakrájejte na kostičky a namočte do mléka. Pak je vymačkejte a dejte do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou šunku a umleté nebo najemno nasekané zelí. Vejce rozšlehejte a přidejte ke hmotě.

  3. Osolte, opepřete, přidejte majoránku nebo nasekanou zelenou petrželku, důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou.

  4. Placičky tvarujte vlhkýma rukama a obalujte ve strouhance. Vkládejte je do rozpáleného tuku a smažte z obou stran dozlatova. Po vyndání je nechte chvilku na papírovém ubrousku, aby odsál přebytečný tuk. Karbanátky podávejte s bramborovou kaší nebo samotné se zeleninou.