Zelné karbanátky se šunkou
Potřebujete:
500 g hlávkového zelí
100 g šunky (nebo uzeného masa)
2 starší žemle
trochu mléka
2 vejce
sůl
pepř
majoránku nebo zelenou petrželku
strouhanku
olej na smažení
Postup přípravy:
Zelí rozkrojte na větší díly, povařte v osolené vodě, prolijte studenou vodou přes cedník a nechte dobře okapat.
Žemle nakrájejte na kostičky a namočte do mléka. Pak je vymačkejte a dejte do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou šunku a umleté nebo najemno nasekané zelí. Vejce rozšlehejte a přidejte ke hmotě.
Osolte, opepřete, přidejte majoránku nebo nasekanou zelenou petrželku, důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou.
Placičky tvarujte vlhkýma rukama a obalujte ve strouhance. Vkládejte je do rozpáleného tuku a smažte z obou stran dozlatova. Po vyndání je nechte chvilku na papírovém ubrousku, aby odsál přebytečný tuk. Karbanátky podávejte s bramborovou kaší nebo samotné se zeleninou.