Štědrý večer po česku

Vaření a recepty 23. prosince 2019

Jestliže zůstáváte u staré dobré klasiky, smažený kapr s bramborovým salátem nesmí na vašem štědrovečerním talíři chybět.

Smažený kapr s tradičním bramborovým salátem

Potřebujete:

800 g kapra

4 vejce

strouhanka

hladká mouka

sůl

Na bramborový salát:

500 g brambor

250 g sterilované kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

60 g sterilovaný hrášek

60 g cibule

4 menší kyselé okurky

2 vejce natvrdo

majonézu

cukr

pepř

sůl

ocet

plnotučnou hořčici

Postup přípravy:

  1. Kapra řádně opláchněte, zbavte nečistot, vykostěte a vytvořte filety. Lehce nasolte a dejte přes noc naložit do mléka. Takto připravené filety obalte v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smažte na rozpáleném oleji dozlatova.

  2. Brambory ve slupce uvařte a nechte vychladit. Do mísy vložte sterilovanou zeleninu, hrášek, najemno nakrájenou cibulku, kyselé okurky a na kostičky nakrájené vařené vejce. Vychladlé brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte do mísy.

  3. Z majonézy, hořčice, soli, pepře a láku z okurek si připravte zálivku, kterou za stálého míchání přidávejte do salátu, aby jeho konzistence byla přiměřeně hustá. Na talíři tvořte polévkovou naběračkou bochánky a zdobte je snítkou petrželové natě.