Lososem nic nezkazíte

Vaření a recepty 22. února 2020

Těstovinám s lososem předchází dopolední malinový koktejl? No, nechte se překvapit. Odborníci garantují, že vám bude fajn.

Snídaně: Tousty s tuňákovým dipem

Potřebujete:

40 g tuňáka v nálevu

15 g majonézy

25 g zakysané smetany (11 % tuku)

sůl

pepř

šalotku

50 g tmavého toastového chleba

Postup přípravy:

Do tuňáka přidejte majonézu, kysanou smetanu, sekanou šalotku, sůl a pepř. Metličkou spojte na kompaktní hmotu a natírejte na pečené toasty z tmavého chleba.

Svačina: Mléčný koktejl s čerstvými malinami

Potřebujete:

50 g čerstvých malin

230 ml polotučného mléka

limetkovou kůru

Postup přípravy:

K čerstvým malinám přidejte nastrouhanou limetkovou kůru a nahrubo rozmixujte. Přidejte polotučné mléko a dobře vychlaďte.

Oběd: Segedínský guláš z krůtích prsou s pažitkovými bramborovými gnocchi

Potřebujete:

100 g krůtích prsou

50 g bílého kysaného zelí

20 g zakysané smetany

0,3 l zeleninového vývaru

30 g brambor

olivový olej

cibuli

mletou papriku

mořskou sůl

cukr

bobkový list

nové koření

Na gnocchi:

160 g brambor

1 žloutek

sůl

15 g kukuřičného škrobu

Postup přípravy:

  1. Na olivovém oleji zpěňte nakrájenou cibulku a přidejte na kostky nakrájené krůtí maso. Krátce orestujte a přidejte mletou papriku s ostatním kořením.

  2. Bílé zelí překrájejte na menší kousky a vložte ke krůtímu masu. Zalijte zeleninovým vývarem a krátce duste doměkka. Dochuťte mořskou solí a cukrem, podle potřeby můžete přihustit pokrm strouhaným syrovým bramborem. Hotový pokrm zjemněte zakysanou smetanou.

  3. Omytou bramboru uvařte ve slupce. Oloupejte, propíchejte a nechte částečně vychladnout. Vlažnou bramboru nastrouhejte, přidejte jeden žloutek a trošku kukuřičného škrobu. Vypracujte kompaktní hmotu, ze které tvarujte malé italské nočky a vařte v lehce osolené vroucí vodě cca 3 minuty. Hotové noky lehce orestujte na olivovém oleji a posypte čerstvě sekanou pažitkou.

Svačina: Salát z keříkových rajčat s čerstvou bazalkou a brynzou

Potřebujete:

200 g rajčat

20 g brynzy

čerstvou bazalku

olivový olej

vinný ocet

mořskou sůl

pepř

Postup přípravy:

Z keříkových rajčat odstraňte stopku, nakrájejte je na větší kousky a přidejte lístky čerstvé bazalky. Zakapejte panenským olivovým olejem, přidejte vinný ocet, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř z mlýnku. Opatrně promíchejte a navrch natrhejte čerstvou brynzu.

Večeře: Penne těstoviny s norským lososem, sherry rajčaty a sýrem pecorino

Potřebujete:

50 g penne

50 g filetu z lososa

30 g sherry rajčat

10 g sýra pecorino

olivový olej

šalotku

česnek

rukolu

mořskou sůl

Postup přípravy:

  1. Penne těstoviny uvařte v osolené vodě. Na olivovém oleji orestujte na měsíčky nakrájenou šalotku a sherry rajčátka. Přidejte na plátky nakrájený jeden stroužek česneku, na kostky nakrájený losos a znovu krátce opečte. Rajčátka můžete vidličkou lehce rozmáčknout, aby vám vytvořila šťávu.

  2. Vložte vařené těstoviny a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte lístky čerstvé rukoly a posypte sýrem pecorino.