Lososové knedlíčky s muškátem
Potřebujete:
250 g očištěných růžiček brokolice
5 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru
50 g Hery
40 g hladké mouky
1,5 dl smetany ke šlehání
0,8 dl zakysané smetany
1 lžičku drceného růžového pepře
špetku muškátového květu
sůl
Na knedlíčky:
120 g filetu z lososa bez kůže a kostí
40 g střídky z bílého pečiva
0,5 dl smetany ke šlehání
špetku nastrouhané citronové kůry
mletý pepř
sůl
Postup přípravy:
V menším hrnci rozpusťte Heru, zasypte ji moukou a nechte zpěnit. Přidejte muškátový květ, zalijte studeným vývarem, dobře rozmíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přilijte smetanu a polévku nechte zvolna vařit.
Připravte si knedlíčky. Střídku pečiva nakrájejte na plátky a zalijte je smetanou. Lososa nasekejte najemno, osolte, opepřete, ochuťte citronovou kůrou a po částech vmíchejte namočenou střídku. Mokrou lžičkou vykrajujte z hmoty nočky a opatrně je v dlaních zakulaťte. Pak je vložte do vroucí osolené vody a zvolna vařte asi 5 minut. Po uvaření noky sceďte a nechte je stát v misce zakryté fólií, aby neoschly.
Brokolici vložte do 3,3 dl vroucí osolené vody a povařte doměkka. Přilijte ji i s vodou do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem. Krém podle chuti dosolte a rozdělte do talířů. Přidejte knedlíčky a každou porci doplňte růžovým pepřem a kopečkem zakysané smetany.