Polévka vás zahřeje

Vaření a recepty 8. prosince 2019

Polévka je grunt a tato vás navíc zahřeje!

Lososové knedlíčky s muškátem

Potřebujete:

250 g očištěných růžiček brokolice

5 dl drůbežího nebo zeleninového vývaru

50 g Hery

40 g hladké mouky

1,5 dl smetany ke šlehání

0,8 dl zakysané smetany

1 lžičku drceného růžového pepře

špetku muškátového květu

sůl

Na knedlíčky:

120 g filetu z lososa bez kůže a kostí

40 g střídky z bílého pečiva

0,5 dl smetany ke šlehání

špetku nastrouhané citronové kůry

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. V menším hrnci rozpusťte Heru, zasypte ji moukou a nechte zpěnit. Přidejte muškátový květ, zalijte studeným vývarem, dobře rozmíchejte a za stálého míchání přiveďte k varu. Přilijte smetanu a polévku nechte zvolna vařit.

  2. Připravte si knedlíčky. Střídku pečiva nakrájejte na plátky a zalijte je smetanou. Lososa nasekejte najemno, osolte, opepřete, ochuťte citronovou kůrou a po částech vmíchejte namočenou střídku. Mokrou lžičkou vykrajujte z hmoty nočky a opatrně je v dlaních zakulaťte. Pak je vložte do vroucí osolené vody a zvolna vařte asi 5 minut. Po uvaření noky sceďte a nechte je stát v misce zakryté fólií, aby neoschly.

  3. Brokolici vložte do 3,3 dl vroucí osolené vody a povařte doměkka. Přilijte ji i s vodou do polévky a vše rozmixujte ponorným mixérem. Krém podle chuti dosolte a rozdělte do talířů. Přidejte knedlíčky a každou porci doplňte růžovým pepřem a kopečkem zakysané smetany.