Svatomartinské posvícení: hutný vývar vás postaví na nohy

Vaření a recepty 10. listopadu 2012

Dopřejte si trochu vzpruhy před nedělním náporem na váš žaludek a dodejte tělu povzbuzení v podobě poctivého slepičího vývaru. Ten s játrovými knedlíčky vám udělá dobře.

Slepičí vývar s játrovými knedlíčky


Potřebujete:

1,5 l vody

½ slepice

80 g vlasových nudlí

1 mrkev

kousek celeru

80 g pórku

1 menší cibuli

10 kuliček celého pepře

1 lžičku soli

Na knedlíčky:

100 g drůbežích jater

2 housky

1 vejce

0,5 dl mléka

1 lžíci rozpuštěného másla

1 lžičku polohrubé mouky

1 stroužek česneku

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Slepici očistěte, omyjte, rozsekněte na čtvrtky, vložte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte očištěný celer nakrájený na silnější plátky, půlku oloupané mrkve, oloupanou cibuli, celý pepř a sůl. Vše zvolna přiveďte k varu a vařte asi 90 minut. Během vaření odstraňujte pěnu z povrchu a podle potřeby dolévejte vodu.

  2. Z housek odkrojte kůrku, nakrájejte je na kostičky, pokropte mlékem a nechte rozmočit. Játra utřete tupou stranou nože a vložte je do misky. Přidejte vejce, česnek utřený se solí, mouku, rozmočené housky a máslo, opepřete a promíchejte. Hmotu nechte odpočinout a pak z ní vytvarujte malé knedlíčky.

  3. Uvařenou polévku přeceďte, maso oberte a nakrájejte na kostky. Vývar přiveďte znovu k varu, postupně do něj zavařte připravené knedlíčky a vařte asi 10 minut. Přidejte na nudličky nakrájenou zbylou mrkev s pórkem, nakrájené maso a vařte asi 5 minut. Těsně před podáváním polévku dosolte a přidejte do ní nudle uvařené v osolené vodě.