CELEROVÝ TÝDEN: trocha české tradice

Vaření a recepty 14. listopadu 2012

A je čas na nějakou tu hutnější pochoutku, jak jinak než s příměsí afrodiziaka z nejpřírodnějších. Už se nám sbíhají sliny.

Kachna nadivoko

Potřebujete:

1 kachnu

100 g másla

80 g slaniny

3 menší mrkve

1 malý celer

1 malou petržel

1 cibuli

50 g hladké mouky

1 sklenku červeného vína

1 lžíci octa

10 kuliček nového koření a celého pepře

6 kuliček jalovce

2 bobkové listy

3 hřebíčky

1 lžičku cukru

sůl

Postup přípravy:

  1. Veškeré koření nahrubo roztlučte v hmoždíři. Očištěnou vykuchanou kachnu omyjte, osušte, rozčtvrťte, potřete částí koření, přiklopte a uložte na 1 - 2 dny v chladu.

  2. Odleželou kachnu prošpikujte slaninou nakrájenou na nudličky a osolte. V pekáči rozehřejte polovinu másla, přidejte celer nakrájený na větší nudličky, na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a zeleninu orestujte. Vmíchejte cukr, a jakmile směs začne hnědnout, vložte do pekáče připravenou kachnu. Přiklopte ji, vložte do trouby vyhřáté na 160 °C a duste ve vlastní šťávě asi 30 minut. Pak kachnu podlijte horkou vodou, přidejte ocet, zbytek koření a na kolečka nakrájenou cibuli a dále pozvolna duste doměkka.

  3. Mezitím v pánvi rozehřejte zbylou polovinu másla, zaprašte ho hladkou moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Měkkou kachnu vyjměte, omáčku v pekáči zahustěte připravenou jíškou, zřeďte trochou horké vody, přidejte červené víno a promíchejte. Omáčku dochuťte octem, solí a cukrem, povařte a na závěr přeceďte.

  4. Kachnu naporcujte, vložte zpět do omáčky a nechte přejít varem. Podávejte ji s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.