KÁVOVÝ TÝDEN: čína v grepovém kabátku

Vaření a recepty 20. listopadu 2012

Čínu můžete servírovat jakkoli, ale teprve v grepové misce bude mít to správné jižanské aroma.

Grepová miska Patulai

Potřebujete:

400 g bílé ryby

1 lžíci hladké mouky

2 lžíce olivového oleje

2 cibule

4 jablka

2 pomeranče

1 grapefruit

sůl

1 lžíci škrobu

2 lžíce medu

1 lžíci kávy Nescafé

1-2 lžíce sójové omáčky

1 lžičku octa

drůbeží vývar

Postup přípravy:

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažte na olivovém oleji, přidejte na kousky nakrájenou rybu a krátce osmahněte. Přidejte na plátky nakrájená oloupaná jablka, grapefruit a pomeranč nakrájený na malé kousky a vše osmahněte asi 10 minut.

  2. Směs přelijte drůbežím vývarem smíchaným se škrobem, medem, kávou a sójovou omáčkou. Ochuťte octem a ještě povařte asi 3 minuty. Stále míchejte, aby se škrob nepřipálil.

  3. Jako přílohu doporučujeme rýži. Ideální je servírovat čínu ve slupce od velkého grapefruitu.

Co řekla autorka receptu Tasula Rapaksa,

která vychovala šest dětí a o dva syny přišla v bojích mezi Sinhálci a Tamily:

„Jsem jenom stará ženská a těm chlapským válkám moc nerozumím. Nechápu, proč spolu tak bojují. Ale když chtěli pomoci, tak jsem jim pomohla. Jsem přeci jejich máma.“