KÁVOVÝ TÝDEN: sladká tečka na závěr

Vaření a recepty 25. listopadu 2012

Tenhle tvarohový dezert dokáže při troše soustředění připravit i průměrně zručný chlap. Nemůže ho totiž připálit v troubě, což je třeba při sledování sportovních přenosů nesporná výhoda.

Tvarohový dort Panama

Potřebujete:

1 balíček piškotů

1 kostku tvarohu

3 dcl mléka

1 vejce

100 g tuku (nejlépe Hery)

4 lžíce rumu

1 balíček světlé želatiny

1 lžičku skořice

2 lžičky kávy Nescafé

čerstvé ovoce

Postup přípravy:

  1. Želatinu vyrobenou podle receptu na obalu rozpusťte v teplém mléce a krátce povařte. Do mixéru nalijte mléko a za stálého mixovaní postupně přidávejte tvaroh, tuk, rum, skořici, kávu a nakonec celé vejce. Vše dobře vyšlehejte.

  2. Na dno dortové formy naskládejte vrstvu piškotů, na ni vrstvu ovoce, tu zalijte tvarohovým krémem a tohle vrstvení několikrát zopakujte. Poslední horní vrstvu musí tvořit piškoty otočené placatou stranou navrch.

  3. Takto připravený dort dejte do ledničky ztuhnout. Servírujte ho dobře vychlazený se šlehačkou a ovocem.

Co řekl autor receptu Pedro Yerbazal,

usměvavý taxikář z Panamy, který byl rukojmím kolumbijské guerilly:

„Celou dobu jsem měl strašlivý strach o život. Vojáci to viděli a neustále si ze mě dělali legraci. Když mě pak pustili, úplně jsem změnil pohled na život. Skoro nic mě teď nemůže rozházet.“

Kávový týden  8

Dalších 69 lahodných receptů a 69 dobrodružných příběhů včetně stručné historie pěstování kávy najdete v knize

Káva. Putování za tajemstvím kávových specialit,

kterou si můžete objednat na wwww.columbiana.eu.