ZELNÝ TÝDEN: nakonec si dáme ještě jednu polévku

Vaření a recepty 4. listopadu 2012

Polévkou jsme zelný týden začali, polévkou ho skončíme. Tahle je ale jiná, a jako doplněk má málokdy užívanou cizrnu.

Zelňačka s cizrnou

Potřebujete:

500 g kysaného zelí

120 g cizrny

1 mrkev

1 cibuli

50 g oleje

30 g hladké mouky

2 stroužky česneku

1 lžičku kmínu

sůl

pepř

Postup přípravy:

  1. Přes noc namočenou cizrnu uvařte v osolené vodě doměkka. Najemno nakrájenou oloupanou cibuli orestujte v hrnci na rozpáleném oleji, zaprašte moukou, krátce opečte, zalijte 1 l studené vody, promíchejte a za občasného míchání přiveďte k varu.

  2. Proprané a odkapané zelí nakrájejte, vložte do hrnce, přidejte kmín, pepř a zvolna vařte doměkka.

  3. Nakonec přidejte na plátky nakrájenou mrkev a vše dovařte doměkka. Do polévky dejte uvařenou cizrnu, krátce převařte a dochuťte solí.