Svatomartinské posvícení: oslaďte si život kynutými knedlíky

Vaření a recepty 8. listopadu 2012

Dneska vás bude milovat celá rodina. Slaďoučké nadýchané knedlíky se švestkami si vychutnají děti stejně jako manžel, kterého můžete navnadit nějakou „slivkou“ v kapalném stavu.

Kynuté knedlíky se švestkami


Potřebujete:

300 g hrubé mouky

150 ml mléka

1/4 kostičky droždí

1 lžičku cukru

špetku soli

švestky

150 g tvrdého tvarohu

cukr a máslo podle chuti

Postup přípravy:

  1. Mouku a sůl prosejte do mísy, udělejte stranou důlek a nalijte do něj část vlažného mléka. Do mléka přidejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít. Poté přidejte zbylé mléko a vypracujte vláčné nelepivé těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte nakynout.

  2. Vykynuté těsto propracujte, utvořte váleček a nakrájejte na stejně velké kousky. Do každého zabalte vypeckovanou švestku. Knedlíky rozložte na vále a zakryjte je ještě na 10 minut utěrkou.

  3. Hotové knedlíky vkládejte do vroucí, lehce osolené vody a vařte asi 3 minuty. Pak je obracečkou opatrně otočte a vařte další 3-4 minuty. Vyjměte je děrovanou naběračkou a každý knedlík propíchněte vidličkou nebo natrhněte, aby vyšla pára.

  4. Uvařené knedlíky rozdělte na talíře, posypte nastrouhaným tvarohem a cukrem a přelijte je rozehřátým máslem.