VÁNOČNÍ TÝDEN: ořechy pro změnu mezi cukrovím

Vaření a recepty 19. prosince 2012

Večer je dlouhý a drobných věcí k uzobávání není nikdy dost. Vezměte směs ořechů a zapečte je s kořením, solí a – ano – cukrem. „Aby na nich všechno pěkně drželo, pomůže vám jeden vaječný bílek,“ radí autorka Jana Florentýna Zatloukalová.

Potřebujete:

200 g směsi různých ořechů – para ořechy, arašídy, pekanové, vlašské, loupané mandle, lískové…

1 bílek

4 lžíce cukru

½ lžičky mleté skořice

½ lžičky muškátového oříšku

½ lžičky mletého hřebíčku

½ lžičky soli

50 g rozinek nebo jiného sušeného ovoce

Postup přípravy:

  1. Rozehřejte troubu na 180 °C. V misce smíchejte cukr, sůl a koření. Ve druhé misce promíchejte ořechy s bílkem, poté k nim přisypte směs koření a znovu promíchejte.

  2. Plech vyložte papírem na pečení a s pomocí lžíce na něj rozložte ořechy tak, aby se navzájem co nejméně dotýkaly. Pečte asi 20 minut, v průběhu je ale několikrát promíchejte a znovu od sebe oddělte. Během pečení by měly ořechy uschnout. Vyndejte je z trouby a nechte úplně zchladnout. Nakonec k nim přidejte rozinky a podávejte.