Kuřátko s nádivkou pro sváteční dny

Vaření a recepty 21. října 2018

Ať už si kuře naplánujete na neděli, nebo na některý sváteční den, neuděláte chybu. Autorka receptu prozrazuje, jak na tu potvoru nádivku, aby neměla chybu.

„Není nic horšího než špatně ochucená a blátivá nádivka. Přestože fotky s upečeným kuřetem, které má břišní dutinu půvabně a k prasknutí nacpanou nádivkou, svádí k následování, to nejdůležitější z nich nepoznáte: nejlepší nádivka se nenachází uvnitř kuřete, ale těsně pod kůží. Anebo někde úplně mimo,“ upozorňuje autorka kuchařek "pro dceru" Jana Florentýna Zatloukalová.

„Když totiž kuře napěchujete nádivkou a zavřete za ním dveře trouby, začne se propékat od povrchu směrem dovnitř. Trouba není mikrovlnka, a tak to teplu chvíli trvá, než se dostane až doprostřed. Mezitím už ale maso začne pouštět šťávu a ta se nasaje do nádivky. A když navíc dáte do kuřete nádivky příliš, nebude mít vznikající pára kam utíkat a všechna voda zůstane v nádivce. Nejspíš vám pak ani nepomůže, když k času na upečení kuřete přidáte i dalších 20 minut pro nádivku.

Pokud tedy žádáte radu, zde je: vůbec nedávejte nádivku dovnitř kuřete, a pokud už ano, tak jí vyplňte břišní dutinu sotva z poloviny. Naopak se zaměřte na kůži, které je v místech, co dřív kuře mělo krk, pro tyto účely docela dost. Když si s ní dáte tu práci, zjistíte, že je celkem dlouhá a pojme nádivky opravdu hodně. Místo se také dá najít pod kůží na prsou, od masa ji uvolníte bez jakkoli náročného zásahu jen rukou.

Nad stále ještě vydatným zbytkem nádivky neplačte, naopak jásejte. Udělejte z ní válečky podobné špekáčkům a každý zabalte do plátku dobré slaniny. Ta parádně nahradí kuřecí kůži a krom toho jsou tyhle nádivkové válečky velmi oblíbeným a esteticky přitažlivým fíglem. A koneckonců vám dovolí upéct slavnostní krůtu s nádivkou, i když jste si z obchodu z původní krůty přinesli jen dvě syrová, neúplná stehna.“

Potřebujete:

1 celé kuře

1 lžičku soli

1 špetku mletého kmínu

3 vrchovaté lžíce vepřového sádla

Na nádivku:

8 rohlíků

200 ml mléka nebo domácího vývaru

100 g másla

4 vejce

necelou 1 lžičku soli (pokud je vývar solený, tak méně)

½ hrnku vlašských ořechů – vyloupaných a nasekaných nahrubo

2 stroužky česneku

čerstvou nebo sušenou petrželku

zhruba 10 dlouhých a tenkých plátků originální anglické slaniny

Postup přípravy:

  1. Předehřejte troubu na 220 °C. Celé kuře omyjte pod studenou tekoucí vodou, nezapomeňte dobře vypláchnout také břišní dutinu. Přebytečné kousky kůže neodstraňujte, budou se parádně hodit na nádivku.

  2. Rohlíky nakrájejte na kostky o velikosti asi jeden centimetr. Mléko nebo vývar smíchejte se žloutky a rozpuštěným, avšak jen vlažným máslem. Nalijte tuto směs na rohlíky a nechte chvíli odpočinout. Mezitím ušlehejte sníh z bílků a ze špetky soli. K namočeným rohlíkům vmíchejte ořechy, sůl, prolisovaný česnek a petržel. Nakonec přidejte ušlehaný sníh a opatrně ho do směsi vmíchejte – nejlépe to jde tak, když velkou lžící nebo stěrkou podebíráte směs ode dna mísy a překládáte ji přes sníh nahoře. Touto nádivkou (nenechte se zmást konzistencí, vajíčka dokážou při pečení pojmout opravdu hodně tekutiny) naplňte část břišní dutiny, vecpěte ji pod kůži na prsou a napěchujte jí i kůži na krku. Ze zbytku udělejte válečky – když se vám nádivka lepí až na paty, namočte si ruce do studené vody, pomůže to – a omotejte je slaninou. Nemáte-li na to dost času nebo trpělivosti, vymažte máslem formu na chlebíček nebo srnčí hřbet, přemístěte do ní zbytek nádivkové hmoty a navrch rozložte všechny plátky slaniny do nějakého rytmického vzoru.

  3. Krátkým provázkem (z přírodního, nikoli umělého vlákna) k sobě svažte konce stehýnek, nejlépe to jde, když je před tím překřížíte přes sebe. Neberte tento úkon pouze jako samoúčelné vylepšení tvaru, které opeřenci zabrání vypadat poněkud odvázaně a vyzývavě. Kuře zaujme kompaktnější tvar, konce stehen se zbytečně nevysuší a v masu zůstane víc šťávy. Ostatní otvory, kudy by mohla utíkat nádivka, spíchněte párátkem nebo jehlami na španělské ptáčky.

  4. Připravené kuře celé zvenku potřete dvěma lžícemi sádla – nejlépe to samozřejmě jde rukou. Není-li nádivka uvnitř, přidejte do břicha jednu lžící sádla. Kuře zvenku osolte a lehce posypte kmínem. Nasolení kůže pomáhá dosáhnout křupavosti, proto solí nešetřete.

  5. Kuře položte do pekáčku, který bude jen o málo větší než samotný pták. Nejprve by se mělo péci prsní, masitou stranou dolů. Prsa tak zůstanou plná báječné šťávy a jejich konzistence ani chuť rozhodně nebudou připomínat slisované piliny. Pokud ale v těch místech již čeká nádivka, dejte kuře rovnou prsíčky nahoru a otáčení v průběhu pečení už neprovádějte. Protože se kůže snadno přichytí k plechu a po otočení by kuře nevypadalo zrovna dokonale, doporučuje se kuře podložit několika obyčejnými špejlemi. Pokud snad máte stejně jako já problém v patřičné chvíli v kuchyni lokalizovat balíček špejlí, použijte místo nich konce křidýlek. Oddělte je kuchyňskými nůžkami v druhém kloubu od konce, kuře tak přijde jen o bezcennou část – kůží potažené tenké kosti, spojené jedním kloubem. Těmito kousky pak kuře podložte.

  6. Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a ihned zmírněte teplotu na 190 °C. Po 15 minutách pečení nalijte do pekáčku ke kuřeti šálek horké vody, nelijte však vodu přes maso. Zabráníte tak vypečenému tuku, aby prskal na topná tělesa v troubě a vytvářel oblaka štiplavého dýmu.

  7. Po dalších 15 minutách pečení vyndejte pekáček z trouby a otočte kuře prsíčky nahoru. Zároveň odstraňte špejle nebo konce křídel, a do pekáčku naopak přidejte nádivkové válečky. Po obracecím manévru vraťte kuře zpět do tepla. Máte-li nádivku v samostatném pekáčku, nyní přichází i její chvíle, vložte ji také do trouby.

  8. Tímto okamžikem začněte kuře každých 10–15 minut až do konce pečení přelévat vypečeným tukem z pekáčku. Pokud je šťávy příliš málo, doplňte ji dalším šálkem horké vody. Zhruba 40 minut od otočení kuřete by mělo být maso hotové. Pokud se peče i s nádivkou uprostřed, přidejte 15 minut navrch. O propečenosti masa se můžete přesvědčit tak, že zapíchnete dlouhý tenký nůž do nejsilnější části stehna nebo prsa. Když nůž vytáhnete, začne z místa vpichu po chvíli vytékat šťáva. Pokud je čirá, máte před sebou dobře propečené kuře. Jestliže je však ještě trochu růžová, pokračujte v pečení dalších 15 minut.

  9. Upečené kuře vyndejte z trouby a celý pekáček i s masem zakryjte alobalem. Počkejte 5 minut, maso si odpočine a bude se lépe krájet. Pak teprve kuře libovolným způsobem nakrájejte (nasekejte, natrhejte) a případně také odeberte přebytečnou kůži.