VÁNOČNÍ TÝDEN: jak vaří klasiku u sousedů?

Vaření a recepty 22. prosince 2012

Zaručeně máte vlastní rodinný recept na bramborový štědrovečerní salát. Můžete si ho ale srovnat s tím, jak to dělají jinde, a to u vyhlášené kuchařky.

„Aby ze salátu nebyla kaše, musíte mu dopřát jemné zacházení, rozumnou dobu vaření a především ten správný typ brambor. Z hrušek jablka neuděláte a z brambor varného typu „pyré“ zase neuděláte salát,“ říká na úvod autorka Vánoční kuchařky pro dceru Jana Florentýna Zatloukalová. „Základní salátové zaklínadlo tak zní: včas nakup brambory varného typu A (čili salátové), den předem je vyndej ze sklepa a uvař je tak akorát. Přidej vařenou zeleninu, vajíčka, šunku, sterilované okurky, zálivku, tak akorát promíchej a nech do druhého dne odležet. Odháněj nedočkavé ochutnavače, a dokud se nepřiblíží ta správná chvíle, tak se zásadně k míse odpočívajícího salátu nepřibližuj se lžící v ruce.“

Potřebujete:

1 a ½ kg salátových brambor

4 mrkve

100 g mraženého hrášku

100 g mražené kukuřice

5 vajec

200 g dobré šunky, v celku

1 sklenici (700 ml) zavařených nakládaček

200 g kvalitní majonézy (špatná majonéza dokáže pokazit celý salát, takže pozor na ni!)

1 vrchovatou lžičku soli

Postup přípravy:

  1. Brambory umyjte kartáčkem nebo novou houbičkou na nádobí, naskládejte je do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené, a začněte zahřívat. Než je přivedete k varu, oškrábejte mrkev a rozkrájejte ji na centimetrové kostičky.

  2. Jakmile brambory začnou vřít, postavte nad ně napařovací nástavec. Do pařáku opatrně naskládejte vajíčka, zasypte je mrkví a mraženou zeleninou. Uzavřete poklicí a na středně silném ohni vařte 25 minut. Brambory musí stále vřít dostatečně na to, aby vytvářely dost páry pro druhé patro. Po této době zkuste do jedné z brambor zapíchnout nůž – pokud bramborou snadno projede, jsou uvařené, jinak přidejte ještě 5 minut. Pokud nemáte napařovací nástavec, vše uvařte zvlášť. Přivodíte si sice malou zácpu ve dřezu se špinavým nádobím, ale jde to taky: vajíčka dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte přesně 10 minut od doby, kdy začala vřít. Pak je slijte a pusťte na ně studenou vodu z kohoutku, tento šok vám pak usnadní loupání. Hrášek s kukuřicí během 2 minut uvařte v mikrovlnné troubě, mrkev zalijte trochou vody, osolte špetkou soli a vařte 15 minut na plotýnce doměkka.

  3. Nástavec sundejte a brambory slijte. Nechte je 5 minut vychládat, pak je ale ještě za horka oloupejte. Rozkrájejte je na malé kostičky, nejlépe to jde s malým kovovým strunovým kráječem brambor z domácích potřeb. Okurky slijte, lák zachyťte a 100 ml láku nalijte na teplé nakrájené brambory a promíchejte, okamžitě se beze stopy vsákne. Vajíčka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky; na stejné kousky rozkrájejte také šunku a okurky. Společně s majonézou a vařenou zeleninou vše přidejte k bramborám a promíchejte, pokud je to potřeba, ještě osolte. Nechte vychladnout a uležet aspoň tři hodiny v lednici, před podáváním znovu promíchejte.