V neděli vařte na oranžovo

Vaření a recepty 24. března 2012

Ke složení menu potřebujete vždycky nějaký klíč. A tuhle neděli by to mohla být třeba svěží oranžová barva. A jako bonus posílíte svoji druhou čakru.

Mozzarella s pomeranči
zdroj: smagpix.com

Mozzarella s pomeranči

Potřebujete:

4 bochánky mozzarelly v nálevu

2 pomeranče

200 g směsi listových salátů

1 střední cibuli

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce balzamikového octa

1 lžičku drceného pepře

čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Z pomerančů okrájejte kůru, nakrájejte je na plátky a šťávu slijte do misky. Přidejte balzamikový ocet, olivový olej a trochu mletého pepře a promíchejte.

  2. Listy salátů opláchněte a nechte dobře odkapat.

  3. Cibuli oloupejte, nakrájejte ji na tenké plátky a rozdělte je na kroužky.

  4. Salátové listy roztrhejte na menší kusy a rozdělte je spolu s kroužky cibule na talíře. Poskládejte na ně do tvaru věžiček střídavě na plátky nakrájenou mozzarellu a plátky pomeranče, přelijte je připravenou zálivkou a posypte drceným pepřem. Podávejte s čerstvým pečivem nebo křupavými slanými tyčinkami.



Karotková polévka
zdroj: smagpix.com

Karotková polévka

Potřebujete:

7,5 dl vody

300 g očištěné karotky

40 g másla

40 g hladké mouky

1 kostku kuřecího bujónu

špetku šafránu

mletý bílý pepř

sůl

Postup:

  1. Karotku uvařte v osolené vodě s kuřecím bujónem doměkka a rozmixujte na hladký krém.

  2. Z másla a mouky připravte světlou jíšku a vmíchejte ji do polévky. Přidejte šafrán a ještě 10 minut povařte. Na závěr polévku dochuťte pepřem, případně solí.



Kuře s pomeranči a jogurtem
zdroj: smagpix.com

Kuře s pomeranči a jogurtem

Potřebujete:

1 kuře

2 pomeranče

200 g bílého jogurtu

1 cibuli

40 g olivového oleje

4 snítky čerstvého koriandru

2 stroužky česneku

1 lžičku bramborového nebo kukuřičného škrobu

1/2 lžičky mletého koriandru

1/2 lžičky čerstvě mletého pepře

sůl

Postup:

  1. Z jednoho důkladně omytého pomeranče odkrojte dva plátky oranžové vrstvy kůry a nakrájejte ji na jemné nudličky.

  2. Kuře omyjte, osušte, rozdělte ho asi na 8 kusů a v kastrolu na oleji je zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte je na mísu. Do kastrolu přidejte oloupanou, nahrubo nakrájenou cibuli a opečte ji dozlatova. Přidejte nasekaný česnek, vraťte zpět maso, osolte ho, okořeňte koriandrem a pepřem, promíchejte a podlijte sklenkou vody. Přidejte nakrájenou pomerančovou kůru a šťávu z jednoho pomeranče.

  3. Kastrol s kuřetem přiklopte, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a maso upečte doměkka. Mezitím z druhého pomeranče okrájejte kůru i s bílou blánou a po obvodu z plodu vykrájejte nad miskou jednotlivé dílky dužniny.

  4. Měkké kousky kuřete vyjměte z kastrolu a nechte na teplém místě. Do výpeku přilijte šťávu z pomeranče, která odkapala do misky, a 2 dl vody a povařte. Jogurt rozmíchejte s 1 dl vody a škrobem, přilijte do vařícího se výpeku a míchejte do zhoustnutí. Na závěr do výpeku vmíchejte dílky pomeranče a nechte je prohřát. Maso rozdělte na talíře, přelijte výpekem s pomeranči a každou porci posypte lístky koriandru.



Ovocné carpaccio
zdroj: smagpix.com

Ovocné carpaccio

Potřebujete:

3 pomeranče

2 kiwi

1 krabičku jahod (nebo jiného ovoce, které lze snadno nakrájet)

4 kopečky ovocné zmrzliny

čokoládovou omáčku (Topping)

Postup:

  1. Na čtyři talíře nalijte čokoládovou omáčku.

  2. Pomeranče a kiwi oloupejte, ostatní ovoce omyjte a nechte odkapat. Všechno ovoce nakrájejte na tenká kolečka, která naskládejte podle velikosti na talíře (větší kolečka dolů, menší navrch).

  3. Na závěr přidejte na každý talíř kopeček zmrzliny a ihned podávejte.