Co si počít s loňskou mrkví

Vaření a recepty 30. března 2012

Hurá, za chvíli bude nová mrkvička! Pokud ale ještě máte loňské zásoby, klidně z nich uvařte celé menu.

menu mrkev kosicky
zdroj: smagpix.com

Plněné mrkvové košíčky

Potřebujete:

250 g hladké mouky

180 g oloupané mrkve

50 g margarínu

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

mouku na vál

máslo na vymazání formiček

2 velké plátky krůtí prsní šunky

100 g netučného měkkého tvarohu

asi 4 lžíce ředkvičkových klíčků

1 lžíci slunečnicového oleje

špetku mletého bílého pepře

sůl

Postup:

  1. Kolečka mrkve krátce orestujte na oleji, osolte, zalijte asi 0,5 dl vody a duste doměkka, dokud se neodpaří všechna tekutina. Mrkev nechte částečně zchladnout a pak ji rozmixujte na jemný protlak.

  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, nakrájený změklý margarín a na závěr mrkvový protlak a vypracujte hladké těsto. Rozválejte ho na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm a vykrojte z něj asi deset kruhů o 2 cm větším průměru, než je průměr horní části formiček na košíčky. Vmáčkněte je do lehce vymazaných formiček, dobře vmačkejte do všech záhybů a nechte asi 15 minut odpočinout.

  3. Tvaroh osolte, promíchejte s olejem, solí a pepřem a z jedné strany jím tence potřete krůtí plátky. Stočte je do rolky a uložte v chladu.

  4. Košíčky upečte při 170 °C dozlatova (asi 15 minut), ihned vyklepejte z formiček a nechte vychladnout. Vychladlé košíčky naplňte klíčky, rozdělte do nich závitky nakrájené na plátky, ozdobte nočkem zbylého tvarohu a podávejte.



menu mrkev polevka
zdroj: smagpix.com

Bramborovo-mrkvová polévka

Potřebujete:

1 litr vody

250 g oloupaných brambor

150 g oloupané mrkve

2 dl smetany

80 g másla

50 g hladké mouky

špetku muškátového květu

špetku mletého bílého pepře

sůl

olej na opečení

50 g mraženého hrášku

0,5 dl olivového oleje

1 lžíci nakrájené čerstvé bazalky

sůl

Postup:

  1. Brambory nakrájejte na plátky, vložte do hrnce, zalijte je větší částí vody, osolte a dejte vařit. Mrkev nakrájejte na plátky a poduste na lžíci másla doměkka. Osolte ji, opepřete a ochuťte muškátovým květem.

  2. Zbylé máslo rozehřejte v kastrolu nebo menším hrnci, zasypte ho moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte ji zbylou studenou vodou, rozšlehejte a za stálého míchání povařte asi 5 minut. Pak vmíchejte smetanu a ještě krátce povařte za občasného promíchání.

  3. Když jsou brambory téměř uvařené, odeberte asi 15 plátků brambor a po odkapání je opečte dozlatova na oleji. Do hrnce s bramborami přidejte podušenou mrkev a jíšku a vše dobře rozmixujte. Hotovou polévku propasírujte přes hustý cedník do čistého hrnce a udržujte v teple.

  4. V malé úzké nádobě rozmixujte bazalku, trochu rozmrzlý hrášek a olivový olej a pesto lehce osolte. Polévku rozdělte do talířů, přidejte opečené plátky brambor a připravené pesto a podávejte.



menu mrkev hovezi
zdroj: smagpix.com

Dušená hovězí kýta

Potřebujete:

500 g hovězí kýty

250 g zeleniny (celeru, petržele a řapíkatého celeru)

120 g mrkve

1 velkou cibuli

2,5 dl hovězího vývaru

1 dl červeného vína

2 stroužky česneku

1 lžíci rajského protlaku

1 lžíci oleje

koření (1 bobkový list, špetku tymiánu, několik hřebíčků a kuliček celého pepře)

mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Cibuli oloupejte, nakrájejte na hrubo, vložte do kastrolu s rozehřátým olejem a opečte dozlatova. Přidejte protlak, víno, zalijte vývarem a rozmíchejte. Přidejte maso nakrájené na větší kostky, koření a prolisovaný česnek. Osolte, přiklopte a duste, dokud maso nezměkne.

  2. Mezitím očistěte všechnu zeleninu a nakrájejte ji na větší kousky. Přidejte ji k měkkému masu a ještě poduste, dokud zelenina nezměkne. Vše dochuťte solí a mletým pepřem a podávejte s čerstvou bagetou.



menu mrkev babovka
zdroj: smagpix.com

Mrkvová bábovka

Potřebujete:

350 g hrubé mouky

230 g moučkového cukru

130 g másla

4 vejce

5 dl mléka

3 mrkve

1 sáček vanilinového cukru

1 sáček kypřicího prášku do pečiva

máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

200 g citronové polevy

barevné cukrové kuličky

Postup:

  1. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny. Jeden po druhém vmíchejte žloutky a ještě chvíli šlehejte.

  2. Mrkve očistěte, nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte s prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Mouku s mrkví po částech vmíchejte do žloutkové směsi, přidejte mléko a na závěr zlehka vmíchejte tuhý sníh ušlehaný z bílků.

  3. Připravené těsto nalijte do dobře vymazané a vysypané bábovkové formy, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.

  4. Upečenou bábovku nechte chvilku stát ve formě, pak ji vyklopte a po vychladnutí přelijte citronovou polevou, posypte barevnými cukrovými kuličkami a nechte zaschnout.